Bajden: 90 procenata odraslih građana SAD moći će da bude vakcinisano protiv korona virusa do 19. aprila.

Bajden: 90 procenata odraslih građana SAD moći će da bude vakcinisano protiv korona virusa do 19. aprila. – JMU Radio-televizija Vojvodine

VAŠINGTON –

“Plan našeg tima je da punkt za vakcinaciju ne bude dalje od osam kilometara od ijednog odraslog građanina u SAD. Preostalih 10 procenata građana biće vakcinisano do 1. maja”, rekao je Bajden tokom obraćanja medijima iz Bele kuće, preneo je Glas Amerike pisanje Rojtersa.

Prema njegovim rečima, tokom prethodnog vikenda građani su primili 10 miliona vakcina protiv kovida 19.

bajden678

“Vlada je pokrenula širok nacionalni program vakcinacije. Aktiviran je veliki broj dobrovoljaca. Za manje od 60 dana dato je 100 miliona vakcina. Sada ćemo, za 40 dana, pokušati da damo još 100 miliona. Ne postoji ništa što ne možemo da ostvarimo ukoliko radimo zajedno”, poručio je američki predsednik.

Bajden je građane upozorio da pojačaju mere opreza i da nije vreme za opuštanje.

“Perite ruke, držite fizičku distancu, nosite maske, vakcinišite se kada budete mogli. Sada nije vreme za slavlje, već da ispunimo svoju dužnost brige jednih od drugima – i da se borimo do kraja”, poručio je Bajden.

Američki zvaničnici apelovali su na građane u ponedeljak da preduzmu mere predostrožnosti da spreče širenje kovida 19 u svetlu rasta broja zaraženih širom zemlje.

Direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti Rošel Valenski rekla je na konferenciji za novinare da je ukupan broj zaraženih u Americi u nedelju premašio 30 miliona, a da je sedmodnevni prosek novoobolelih nešto manji od 60.000 dnevno. To je rast od 10 odsto u odnosu na prethodni sedmonedeljni period. Povećan je broj hospitalizacija, a beleži se i rast broja žrtava.

Izvor