Vučević u Kovilju: Ovim tempom u Novom Sadu biće 140 hiljada revakcinisanih

Vučević u Kovilju: Ovim tempom u Novom Sadu biće 140 hiljada revakcinisanih – JMU Radio-televizija Vojvodine

KOVILJ –

Nastavljena je vakcinacija i u prigradskim naseljima. Danas su vakcinu protiv kovida-19 primili meštani Kovilja.

video icon

Za žitelje Kovilja počela je vakcinacija i to s prvih 350 doza Sinofarmove vakcine. Zajedno s žiteljima Kovilja danas se vakcinisao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

vucevic444

Ovim je ujedno otpočeo rad vakcinacionog punkta u tom bačkom selu, a prvi čovek Novog Sada, nakon što je sačekao u redu sa ostalim žiteljima Kovilja, izjavio je da je prezadovoljan napretkom procesa masovne imunizacije u Novom Sadu, ali i da je od izuzetne važnosti da se vakcinacija sprovodi u svakom delu najvećeg grada u Vojvodini.

“Odličan je odziv u Kovilju danas, mi ćemo ovde danas vakcinisati preko 300 građana, ali taj broj može da ide i do 500. A po dobijanju novih vakcina opet ćemo doći u Kovilj i ne samo u Kovilj, nego i u Kać, Budisavu, Ledince, Begeč, Futog, Veternik, Stepanovićevo, Rumenku i Kisač, znači u svako mesto na teritoriji Grada”, ocenio je Vučević i dodao da je teško da 500 ljudi iz ovih mesta dođe u jednom danu na Novosadski sajam da bi se vakcinisali.

Vučević je kazao da je cilj Grada Novog Sada “prići” svakom građaninu i organizovati mobilne ekipe koje će i ubuduće sprovoditi imunizaciju u prigradskim naseljima.

vucevic4555

On je rekao i da je do sada vakcinisano i preko dve hiljade osoba sa invaliditetom u samom Novom Sadu.

“Vakcinisano je nešto više od 130 hiljada građana prvom dozom, a gotovo 59 hiljada je revakcinisanih u Novom Sadu. Mi ćemo ovim tempom za dve do tri nedelje imati 90 hiljada revakcinisanih. Nastavićemo i dalje tim tempom i ako država nastavi da na ovaj fantastičan način nabavlja vakcine sa svih meridijana sveta mi bismo već u petom mesecu mogli doći do 140 hiljada revakcinisanih, a to je broj koji nam je Institut za javno zdravlje Vojvodine opredelio kao broj kojim bi se stabilizovala epidemiološka situacija”, naveo je gradonačelnik Novog Sada.

Prema njegovim rečima, ono što ugrožava proces masovne imunizacije je borba na globalnom nivou za svaku vakcinu, ali i činjenica da je na snazi vrlo virulentan soj virusa koji se brzo prenosi među građanima.

Tome u prilog ide i činjenica da je u Novom Sadu poslednjih dana više od polovine testiranih brzim antigenskim testom pozitivno već na prvom dolasku u kovid ambuntu, kao i da je svaki peti novooboleli u najvećem gradu Vojvodine pedijatrijski pacijent.

Vučević je istakao da je nužno pored vakcinacije poštovati i sve protivepidemijske mere, iskazujući pri tome pohvale premijerki Ani Brnabić i čitavom Kriznom štabu na svemu dosad urađenom.

vucevic, kovilj

On je ocenio kao odličan i proces vakcinacije stranih državljana koji su u poslednja tri dana vakcinisani AstraZenekom u Novom Sadu.

Direktor Doma zdravlja “Novi Sad” dr Veselin Bojat izjavio je da je u poslednja tri dana vakcinisano 968 stranih državljana na Novosadskom sajmu, te da su ovi najbolji primer svim građanima Novog Sada i Srbije koji još nisu iskoristili svoje pravo da prime vakcinu protiv korona virusa. dodavši da su mnogi prelazili i preko hiljadu kilometara kako bi stigli u Novi Sad.

On je ocenio da će medicinsko osoblje novosadskog Doma zdravlja sa zadovoljstvom stizati u svako naseljeno mesto na teritoriji Novog Sada kako bi se svako vakcinisao.

“Ovo je jedini način da stanemo na kraj pandemiji, odnosno da se svi vakcinišemo. Dom zdravlja je dokazao da prepoznaju pravu akciju i mi smo prvi dom zdravlja u Srbiji koji je krenuo u akciju masovne imunizacije građana u prigradskim naseljima”, zaključio je Bojat.

[embedded content]

Izvor