Unija poslodavaca traži dugoročnije mere oporavka privrede (AUDIO)

Unija poslodavaca traži dugoročnije mere oporavka privrede (AUDIO) – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

Unija poslodavaca Srbije zatražila je od Vlade Srbije dodatne olakšice za privredu i konkretne mere za rasterećenje najugroženijih sektora zbog pandemijske krize. Privrednici predlažu i da Krizni štab bude reorganizovan. Navode da donete mere nisu jasne i precizne, te da poslodavci nisu sigurni na koga se zapravo odnose.

audio icon

“Smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće za 10 odsto u delatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva kao i oslobađanje poreza na dobit u najugroženijim sektorima kojima je u proteklom periodu bio zabranjen rad, neke se od predloga mera koje traže poslodavci od Vlade” kaže direktorka sektora za pravne poslove i socijalni dijalog Unije poslodavaca Srbije Svetlana Budimčević.

unija poslodavaca jpg

Ona kaže da je neophodno blagovremeno definisanje jasnog seta zaštitnih mera jer je to privrednicima važno za organizaciju posla.

“Podaci pokazuju da trenutno imamo u Srbiji oko 1200 raznih parafiskalnih i fiskalnih nameta. S druge strane, trebalo bi razmisliti o ukidanju plaćanja nekih taksi lokalnih samopuprava kao što su reklame I isticanje natpisa, za zauzimanje javnih površina i slične”.

“Mere kriznog štaba delovale su nejasno i dvosmisleno, donošene su i objavljivane neblagovremeno i netransparentno čime su izazvale velike probleme u organizaciji poslovanja firmi” kaže predsednik IO UPS Andrea Brkić. U rešavanje ekonomskih aspekata treba da se uključi privreda, a da se krizni štab bavi medicinskim aspektima pandemije.

“Privrednici predlažu donošenje dugovoročnih mera u smislu organizacije rada ali i ukupnog života umesto kratkoročnih mera, pomoći i zatvaranja” kaže Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca.

Izvor