Svet: Pozitivni rezultati studije o vakcinama Fajzer i Moderna, “Džonson i Džonson” daje 400 miliona doza Africi

Svet: Pozitivni rezultati studije o vakcinama Fajzer i Moderna, “Džonson i Džonson” daje 400 miliona doza Africi – JMU Radio-televizija Vojvodine

VAŠINGTON, SIDNEJ, SAO PAOLO –

Biotehnološka kompanija Moderna saopštila je danas da je američkoj vladi isporučila stomilionitu dozu vakcine protiv kovida 19, a da je do sada, prema podacima Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (CDC) u Sjedinjenim Državama, upotrebljeno 67 miliona doza Modernine vakcine.

Moderna u saopštenju navodi da je pet puta povećala svoje isporuke američkoj vladi od dobijanja odobrenja za hitnu upotrebu vakcine od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) 18. decembra 2020. godine – sa više od 16 miliona doza u četvrtom kvartalu 2020. na 88 miliona doza u prvom kvartalu ove godine.

moderna, vakcina

Kompanija Moderna očekuje da će u narednom periodu isporučivati 40 do 50 miliona doza mesečno Vladi SAD kako bi ispunila svoje obaveze.

Isporuka još ukupno 100 miliona doza očekuje se do kraja maja, a treća tranša od 100 miliona doza trebalo bi da bude isporučena do kraja jula 2021. godine.

Trodnevni karantin u Brizbejnu zbog sedam slučajeva korone

Australijske vlasti uvele su danas trodnevni karantin u trećem po veličini gradu u zemlji, Brizbejnu, u pokušaju da suzbiju širenje zaraznije, britanske varijente korona virusa.

Oko dva miliona stanovnika glavnog grada države Kvinslend neće moći da izlazi iz kuće od 17.00, osim radi neophodnog posla, zdravstvenih razloga, odlaska u nabavku ili vežbanja.

U poslednja 24 sata prijavljena su još četiri lokalno prenete infekcije, čime je ukupan broj slučajeva u novom klasteru povezanom sa britanskom varijantom porastao na sedam, prenosi Rojters.

Premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk podsetila je na uspeh trodnevnog lokdauna u Brizbejnu početkom januara, nakon što je otkriven jedan slučaj britanske varijante korona virusa.

Australija je uz pomoć kratkih mera zaključavanja i socijalne distance i brzim praćenjem kontakata uspela da proteklih meseci suzbije nove klastere korona virusa.

U toj zemlji je od početka pandemije prijavljeno samo nešto više od 29.200 slučajeva, a preminulo je 909 osoba.

U Sao Paulu školskim autobusima prevoze preminule od kovid-19

 Brazilske vlasti u najvećem gradu zemlje Sao Paulu moraju da udvostruče količinu vozila koja se koriste za prevoz tela sve više preminulih od korona virusa, između ostalog i uključivanjem školskih autobusa, izvestio je CNN.

“Znam da je oko 130 vlasnika autobusa učestvovalo na sastanku. Moraće da uklone sedišta, promene boju na vozilima zbog transporta tela, a onda će morati da se vrate redovnim poslovima u školi. Jasno nam je zašto se protive takvoj odluci“, rekao je predstavnik sindikata radnika u školskom prevozu za CNN.

CNN navodi da je zbog naglog broja smrtnih slučajeva, gradska vlast u pokušaju da udvostruči kapacitet prevoza preminulih angažovala kompaniju koja je predložila uključivanje turističkih i školskih autobusa.

Do 28. marta, Sao Paulo je zvanično registrovao 725.000 slučajeva kovid-19, dok je 21.343 osoba preminulo od ove bolesti, a trenutno je zauzeto oko 80 odsto svih bolničkih kreveta i do 95 odsto kapaciteta za intenzivnu negu.

Pozitivni rezultati studije o vakcinama Fajzer i Moderna

Vakcine kompanija Fajzer/Bajontek i Moderna smanjuju rizik od infekcije korona virusom do 80 odsto ”dve nedelje ili više” posle prve vakcinacije, navodi se u danas objavljenim rezultatima studije sprovedene na 4.000 vakcinisanih zdravstvenih radnika u SAD.

U istraživanju koje su sproveli američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi se da se dve nedelje posle vakcinisanja drugom dozom ovih vakcina, rizik od zaražavanja smanjuje na čak 90 odsto, uključujući i infekcije koje ne prate nikakvi simptomi, preneo je Rojters.

“Ova studija je pokazala da funkcionišu naši napori da se nacija vakciniše”, izjavila je direktorka CDC Rošel Valenski.

“Džonson i Džonson” daje 400 miliona doza Africi

Američka kompanija “Džonson i Džonson” saopštila je da će obezbediti afričkim državama do 400 miliona doza svoje vakcine, koja se daje samo u jednoj dozi.

Kompanija navodi da će, u skladu sa sporazumom koji je postigla sa Afričkim fondom za nabavku vakcina, obezbediti do 200 miliona doza vakcine za 55 država članica Afričke unije, a da će sa isporukom početi u periodu od jula do septembra ove godine.

Fond će moći da naruči dodatnih 180 miliona doza od kompanije, odnosno ukupno do 400 miliona doza vakcine do 2022. godine.

Vakcina ove kompanije tek treba da dobije odobrenje od regulatora u afričkim državama, iako je Svetska zdravstvena organizacija već odobrila njenu upotrebu 12. marta.

Izvor