Skup pred početak suđenju za ubistvo Džordža Flojda

Skup pred početak suđenju za ubistvo Džordža Flojda – JMU Radio-televizija Vojvodine

MINEAPOLIS –

Američki borci za građanska prava zajedno s nekoliko članova porodice Afroamerikanca Džordža Flojda bili su prisutni na bogosluženju u nedelju uveče, nekoliko sati pre nego što bi trebalo da počne iznošenje uvodnih reči u suđenju za njegovo ubistvo za koje je optužen bivši policajac iz Mineapolisa.

Osumnjičeni, nekadašnji policijac Derek Šovin, tereti se za nenamerno ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata, a početak procesa zakazan je za danas i očekuje se da će suđenje trajati četiri nedelje, prenosi AP.

džordž, flojd

Agencija navodi da se nekoliko desetina ljudu okupilo u misionarskoj crkvi Velikog prijateljstva, gde su propovednici predvodili bogosluženje, pevao je hor, a članovima porodice Džordža Flojda pridružili su se velečasni Al Šarpton i Ben Krump, advokat za građanska prava koji takođe zastupa porodicu Flojd.

Govornici su pozvali na pravdu povodom smrti Džordža Flojda, baš kao i tokom protesta ranije u nedelju u centru Mineapolisa, a Šarpton , osnivač i predsednik Nacionalne akcione mreže, dodao je da ova molitvena služba predstavlja znak podrške porodici Flojd.

Džordž Flojd proglašen je mrtvim 25. maja nakon što mu je policajac Šovin, koji je belac, tokom hapšenja klečao na vratu oko devet minuta, čak i nakon što je on prestao da se pomera.

Flojdova smrt dovela je do masovnih i povremeno nasilnih protesta u Mineapolisu i gradovima širom SAD i sveta i otvorila nove široke rasprave Amerikanaca vezano za rasna pitanja.

Šovin i još tri policajca su otpušteni. Šovinovim kolegama biće suđeno u avgustu po optužbi za saučesništvo, navodi agencija.

Izvor