Region: Fajzerova vakcina odobrena za upotrebu u BIH, nova pravila za ulazak u Sloveniju

Region: Fajzerova vakcina odobrena za upotrebu u BIH, nova pravila za ulazak u Sloveniju – JMU Radio-televizija Vojvodine

Laktaši,Ljubljana, Podgorica –

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik oštro je danas kritikovao Evropsku uniju zbog neisporučivanja vakcina u BiH, koje su plaćene 6,5 miliiona evra.

“Što se tiče EU, potpuno je nekorektna priča”, rekao je Dodik u Laktašima.

milorad, dodik

Vakcine za BiH, podsetio je, plaćene avansno još decembraa prošle godine, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sada kaže da Evropa ne može manjim zemljama da isporuči vakcine.

“Gde to ima na svetu? Samo na Zapadu? Što nam ne isporučite našu vakcinu?”, upitao je Dodik.

Vakcine su, dodao je, bile jeftine jer su plaćene avansno, a sada bi Evropa najradije da mi povučemo pare, a oni prodaju vakcinu duplo skuplje.

On je istakao da se ambasador EU u BiH “šepurio” što su nedavno stigle na sarajevski aerodrom male količine vakcine.

” Šta nama znači što je došlo 14.000 vakcina – to je prevara i dalje”, rekao je Dodik, prenela je Srna.

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata registrovano 856 osoba zaraženih korona virusom

Od 3.071 testiranog uzorka, a preminule su 93 osobe kod kojih je ranije zabeležena zaraza, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 2.071 uzorak, od kojih su 653 pozitivna na SARS-CoV-2. Preminule su 64 osobe i do sada je umrlo 3.609 ljudi.

Do sada je testirano ukupno 534.975 uzoraka, a virus je potvrđen kod 108.973 osobe. Aktivna su 17.762 slučaja.

U poslednja 24 sata kod 192 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo korona virusa od 685 testiranih uzoraka. Preminule su 22 osobe.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 52.259 slučajeva, a ukupno je preminulo 2.611 osoba. U bolnicama su 1.222 pacijenta, a pod zrdavstvenim nadzorom je 8.829 osoba.

U Brčko distriktu registrovano je 11 novih slučajeva zaraze, a preminulo je sedam osoba.

Crna Gora: Umrlo 11, još 335 zaraženih

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je danas nove epidemiološke podatke po kojima je uzmeđu dva preseka umrlo 11 zaraženih korona virusom.

Danas do 15 časova urađen je 1.191 test i potvrđeno još 335 novih slučajeva zaraze, navodi se u saopštenju.

U Crnoj Gori je od početka epidemije registrovano 90.418 zaraženih, a preminulo ih je 1.256, navodi u saopšptenju podgorički institut.

Sarajevo nabavlja kineske vakcine

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić potpisao je danas pismo namere za nabavku 500 hiljada doza kineske vakcine Sinopharm.

To je za portal Klix.ba potvrdila federalna ministarka na životnu sredinu i turizma Edita Đapo, članica vladinog tela za nabavku vakcina.

“Nabavka Sinopharma ide preko kineske ambasade, mi smo stali u red i imamo ispred sebe šest ili sedam koraka, razni se sporazumi moraju potpisati, a prvi korak je pismo namere”, rekla je Đapo.

Federacija BiH razmatra i kupovinu 500 hiljada doza kineske vakcine Sinovac, ali klasičnim komercijalnim kanalima, gde bi trebalo da se uključi i neka veledrogerija.

Nabavka Sinopharma uključuje administrativni deo koji bi trebalo da traje desetak dana, a evenutalna dostava vakcina mogla bi uslediti za mesec.

“Obično se čeka blizu mesec, a ako bude dostupno ranije, može i ranije”, rekla je Đapo.

Dikrektor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar obavestio je Vladu FBiH da zdravstveni sistem ovog entiteta ima dobro uspostavljenu infrastrukturu za čuvanje Pfizerovih vakcina, koje se čuvaju na minus 80 stepeni, te Sinopharm i Sinovac, koje se čuvaju na dva do pet stepeni.

“Sputnik se čuva na minus 20 stepeni, a oni nemaju tu opremu, ali sigurna sam da imaju veledrogerije. Ukazano nam je na to da bi, ukoliko dođe do masovne vakcinacije, Sputnik bio komplikovan, jer čim se izvade iz hladnjaka, u roku od dva sata treba utrošiti doze, za razliku od drugih vakcina”, izjavila je Đapo.

Nova pravila za ulazak u Sloveniju

Ulazak u Sloveniju od danas je dozvoljen samo osobama koje dokažu da su prebolele virus korona ili su još imune, odnosno ukoliko predoče dokaz da su bile pozitivne pre najmanje tri sedmice, a najviše šest meseci od dolaska na granicu.

Ulazak će biti dozvoljen i onima koji predoče potvrde o vakcinisanju protiv kovida 19, najmanje sedam dana nakon primanja druge doze Biontek-Fajzerove vakcine ili najmanje 14 dana nakon dobijanja Modernine.

Kada je reč o vakcinaciji AstraZenekinom vakcinom, nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan, preneli su slovenački mediji.

Slovencima je zabranjen odlazak u države oz tzv. crvene zone, a ulazak Sloveniju iz tih država dozvoljen je samo uz negativan PCR test ili potvrde o vakcinaciji, peležanoj koroni.

Novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje sa crvene epidemiološke liste, među kojima su i sve države sa područja bivše SFRJ.

Ove mere biće na snazi najmanje do 12. aprila između ostalog i zbog uskršnjih praznika.

U Sloveniji je tokom poslednja 24 sata prijavljeno šest smetnih slučajeva i registrovano 287 novozaraženih korona virusom, a odlukom vlade u Ljubljani od 1. aprila na snagu stupa 11-dnevno zaključavanje kako bi se presekao treći talas epidemije.

Od danas je u Sloveniju iz država u takozvanoj crvenoj fazi epidemije, moguće ući samo uz negativan PCR test, a od cilj zatvaranja koje počinje od četvrtka je d se smanjio broj novih zaraza, a da se istovrmeno vakciniše što više ljudi.

Protiv korona virusado sada je vakcinisano 191.217 građana Slovenije, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Slovenija je tokom vikenda, uobičajeno, imala smanjeni opseg testiranja – urađena su samo 1.174 PCR testa, a 16,2 odsto ih je bio pozitivn, ali je povećan broj hospitalizovanaih – na 526, što je 27 više nego u neđelju, a intenzivnoj nezi je 111 obolelih, objavila je danas slovenačka vlda.

Prema navodima medija, sedmodnevni prosek novozaraženih u poslednjih petnaestk dana konstantno raste, broj aktivnih slučajeva takođe i sad ih je 12.424 u evidenciji zdravstvenih vlasti.

Slovenija je dosad zvanično prijavila 4024 smrtna ishoda kovida 19.

Fajzerova vakcina odobrena za upotrebu u BIH

Agencija za lekove BiH odobrila je danas upotrebu vakcine kompanija Fajzer i Bajontek u BiH, javlja Klix.ba.

Kako navodi sarajevski portal, pošiljka ovih vakcina je prošle sedmice stigla u Sarajevo.

Kontingent od 23.400 doza Fajzerovih vakcina je došao putem Kovaks mehanizma, a nakon izvršenog pregleda dokumentacije, Kontrolna laboratorija Agencije za lekove je danas odobrila upotrebu u BiH.

Kada je reč o vakcinama kompanije Astrazeneka, čeka se kompletna dokumentacija kako bi Agencija za lekove započela proces odobravanja.

Preko Kovaks mehanizma u BiH je prošle sedmice stiglo 26.400 doza vakcine Astrazeneka.

Za kineske vakcine koje su u nedelju stigle kao donacija Turske još nije podnet zahtev za odobravanje.

Izvor