Region: Dodik pita Brisel: Što nam ne isporučite naše vakcine

Region: Dodik pita Brisel: Što nam ne isporučite naše vakcine – JMU Radio-televizija Vojvodine

Laktaši,Ljubljana –

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik oštro je danas kritikovao Evropsku uniju zbog neisporučivanja vakcina u BiH, koje su plaćene 6,5 miliiona evra.

“Što se tiče EU, potpuno je nekorektna priča”, rekao je Dodik u Laktašima.

milorad, dodik

Vakcine za BiH, podsetio je, plaćene avansno još decembraa prošle godine, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sada kaže da Evropa ne može manjim zemljama da isporuči vakcine.

“Gde to ima na svetu? Samo na Zapadu? Što nam ne isporučite našu vakcinu?”, upitao je Dodik.

Vakcine su, dodao je, bile jeftine jer su plaćene avansno, a sada bi Evropa najradije da mi povučemo pare, a oni prodaju vakcinu duplo skuplje.

On je istakao da se ambasador EU u BiH “šepurio” što su nedavno stigle na sarajevski aerodrom male količine vakcine.

” Šta nama znači što je došlo 14.000 vakcina – to je prevara i dalje”, rekao je Dodik, prenela je Srna.

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata registrovano 856 osoba zaraženih korona virusom

Od 3.071 testiranog uzorka, a preminule su 93 osobe kod kojih je ranije zabeležena zaraza, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je 2.071 uzorak, od kojih su 653 pozitivna na SARS-CoV-2. Preminule su 64 osobe i do sada je umrlo 3.609 ljudi.

Do sada je testirano ukupno 534.975 uzoraka, a virus je potvrđen kod 108.973 osobe. Aktivna su 17.762 slučaja.

U poslednja 24 sata kod 192 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo korona virusa od 685 testiranih uzoraka. Preminule su 22 osobe.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 52.259 slučajeva, a ukupno je preminulo 2.611 osoba. U bolnicama su 1.222 pacijenta, a pod zrdavstvenim nadzorom je 8.829 osoba.

U Brčko distriktu registrovano je 11 novih slučajeva zaraze, a preminulo je sedam osoba.

Nova pravila za ulazak u Sloveniju

Ulazak u Sloveniju od danas je dozvoljen samo osobama koje dokažu da su prebolele virus korona ili su još imune, odnosno ukoliko predoče dokaz da su bile pozitivne pre najmanje tri sedmice, a najviše šest meseci od dolaska na granicu.

Ulazak će biti dozvoljen i onima koji predoče potvrde o vakcinisanju protiv kovida 19, najmanje sedam dana nakon primanja druge doze Biontek-Fajzerove vakcine ili najmanje 14 dana nakon dobijanja Modernine.

Kada je reč o vakcinaciji AstraZenekinom vakcinom, nakon dobijanja prve doze mora proći najmanje 21 dan, preneli su slovenački mediji.

Slovencima je zabranjen odlazak u države oz tzv. crvene zone, a ulazak Sloveniju iz tih država dozvoljen je samo uz negativan PCR test ili potvrde o vakcinaciji, peležanoj koroni.

Novi propisi o ulasku i izlasku odnose se na sve zemlje sa crvene epidemiološke liste, među kojima su i sve države sa područja bivše SFRJ.

Ove mere biće na snazi najmanje do 12. aprila između ostalog i zbog uskršnjih praznika.

U Sloveniji je tokom poslednja 24 sata prijavljeno šest smetnih slučajeva i registrovano 287 novozaraženih korona virusom, a odlukom vlade u Ljubljani od 1. aprila na snagu stupa 11-dnevno zaključavanje kako bi se presekao treći talas epidemije.

Od danas je u Sloveniju iz država u takozvanoj crvenoj fazi epidemije, moguće ući samo uz negativan PCR test, a od cilj zatvaranja koje počinje od četvrtka je d se smanjio broj novih zaraza, a da se istovrmeno vakciniše što više ljudi.

Protiv korona virusado sada je vakcinisano 191.217 građana Slovenije, objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Slovenija je tokom vikenda, uobičajeno, imala smanjeni opseg testiranja – urađena su samo 1.174 PCR testa, a 16,2 odsto ih je bio pozitivn, ali je povećan broj hospitalizovanaih – na 526, što je 27 više nego u neđelju, a intenzivnoj nezi je 111 obolelih, objavila je danas slovenačka vlda.

Prema navodima medija, sedmodnevni prosek novozaraženih u poslednjih petnaestk dana konstantno raste, broj aktivnih slučajeva takođe i sad ih je 12.424 u evidenciji zdravstvenih vlasti.

Slovenija je dosad zvanično prijavila 4024 smrtna ishoda kovida 19.

Izvor