Povećan broj kovid pacijenata na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici

Povećan broj kovid pacijenata na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici – JMU Radio-televizija Vojvodine

SREMSKA KAMENICA, NOVI SAD –

Na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici zbrinuti su pacijenti koji su usled kovida zadobili upalu pluća koja zahteva bolničku negu.

video icon

Pacijenti koji su zbrinuti imaju svu negu koja im je potrebna, ali situacija je ozbiljna i među pacijentima ima i mladih ljudi sa ozbiljnom kliničkom slikom.

institut, sremska kamenica wide jpg

Kako je za RTV istakao prof. dr Ilija Andrijević, direktor Instituta za  plućne bolesti Vojvodine, oko 4.500 pacijenata je prošlo kroz ambulantu, a oko 800 hospitalno lečeno.

“U ovom talasu primećeno je da je veći broj pacijenata mlađe, odnosno srednje životne dobi, a ono što je tragično je da veliki broj pacijenata završi letalnim ishodom, uprkos velikom angažmanu medicinskog osoblja”, rekao je Andrijević.

Kako je naveo, postoji jasan algoritam i za praćenje nakon preležane korona infekcije, kada pacijenti treba da se jave lekaru pulmologu da se proceni funkcionalno stanje respiratornog sistema.

[embedded content]

Broj obolelih od koronavirusa u Srbiji svakodnevno je u porastu. Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, situacija u pokrajini je i dalje vanredna.

“Vakcinacija se nastavlja i ove nedelje”, izjavila je za RTV dr Olivera Ivanov zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, dodavši da je situacija u Vojvodini i dalje nepovoljna po pitanju broja zaraženih od koronavirusa.

“Situacija je i dalje veoma ozbiljna, i zdravstveni sistem je i dalje pod velikim opterećenjem”, istakla je Ivanov.

Ona je navela da vakcinacija protiče uredno, i da je počela i vakcinacija u prigradskim naseljima Novog Sada. 

[embedded content]

Izvor