Osnovna škola u Bašaidu dobija novu kotlarnicu na jesen

Osnovna škola u Bašaidu dobija novu kotlarnicu na jesen – JMU Radio-televizija Vojvodine

KIKINDA, BAŠAID –

Kikindski projekat zamene dotrajale kotlarnice na mazut u osnovnoj školi „1. Oktobar“ u Bašaidu našao se među projektima 31 lokalne samouprave koje će sa ukupno 130 miliona dinara podržati Ministarstvo zaštite životne sredine. Ukupna vrednost investicije je 6,1 milion dinara, a Ministarstvo je za taj projekat odobrilo 3,6 miliona dinara. Već od naredne školske godine, objekat škole u Bašaidu grejaće se na gas, što je više nego značajno i u ekološkom i u finansijskom smislu.

Sredstva namenjena zameni dotrajale kotlarnice u OŠ „1. oktobar“ u Bašaidu već su planirana budžetom grada Kikinde, pa će potpisani ugovor u Ministarstvu zaštite životne sredine ostaviti prostora da se raspoloživa budžetska sredstva preusmere za neke druge prioritetne namene.

skola,, deca

„Vrednost ugovora je 6 miliona i 159.000 dinara, od čega je Ministarstvo izdvojilo 3,6 miliona dinara. Još jednom im se zahvaljujem. Naravno, razgovarali smo i o narednim konkursima, o onome što nas čeka kako u ovoj, tako i narednih godina“, rekao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Postojeći sistem grejanja škole u Bašaidu funkcioniše od 1972. godine, od kada je objekat u funkciji, pa je i u ekološkom i u finasijskom smislu bilo neophodna rekonstrukcija kotlarnice:

„Kotlovi nisu menjani od tada, rađen je samo redovan servis, međutim to je već dotrajkalo, tu nema popravke. To će nam umnogome pomoći u grejanju, a sam,im tim ostvarićemo i značajnu ušđtedu, jer je grejanje na gas mnogo jeftinije u odnosu na mazut“, izjavio je Mirko Vlajkov direktor osnovne škole „1. Oktobar“ u Bašaidu.

Nova kotlarnica na gas u bašaidskoj osnovnoj školi biće izgrađena do početka nove školske godine:

„Ja se nadam da će u narednom periodu biti raspisana javna nabavka i daćemo dobioti neophodnu saglasnost, pa da od 1. Septembra, odnosno od nove grejne sezone imamo novi sistem grejanja škole na gas“, dodao je Mirko Vlajkov.

Škola u Bašaidu, koju pohađa oko 300 učenika, jedini je školski objekat na teritoriji Kikinde i naseljenih mesta koji je još koristio mazut kao osnovni energent za grejanje. Od nove školske godine, ekološki prihvatljiviji i ekonomski isplativiji način grejanja biće omogućen izgradnjom nove kotlarnice na gas.

Izvor