Mihajlović:Novi zakoni za više investicija u rudarstvu

Mihajlović:Novi zakoni za više investicija u rudarstvu – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da će četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, čije je predloge Vlada danas usvojila, stvoriti zakonski okvir koji će omogućiti nove investicije, ali i okretanje Srbije ka zelenoj energetici i zelenoj ekonomiji.

Reč je o predlozima zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, o energetici, energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i obnovljivim izvorima energije.

zorana, mihajlovic

Prema njenim rečima, ovi zakoni otvaraju vrata velikim investitorima da rade u Srbiji zajedno sa našim javnim preduzećima.

Građanima pak omogućavaju da, osim toga što su potrošači, budu i proizvođači energije, da postavljaju solarne panele na svoje kuće ili zgrade, ali i da zamene prozore i vrata i da njihovi računi za električnu i toplotnu energiju budu niži nego danas.

Mihajlovićeva navodi da predložena zakonska rešenja omogućavaju i da se više vodi računa o socijalno ugroženim kupcima električne energije, gasa i toplotne energije.

Kao posebno važno, kako se navodi u saopštenju iz kabineta Zorane MIhajlović, naglasila je usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predstavljaju budućnost u oblasti energetike.

U tom smislu Mihajlovićeva je istakla da je potrebno ne samo da se grade nove hidroelektrane već i da bude više vetroelektrana i solarnih elektrana, ali i da u toplanama više koristimo biomasu, koje u Srbiji ima mnogo.

Naglasila je da će ovi zakoni omogućiti i otvaranje novih radnih mesta.

Izvor