“Mesto za mene” prerasta u materinski dom (AUDIO)

“Mesto za mene” prerasta u materinski dom (AUDIO) – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

Novosadsko udruženje „Mesto za mene“ nedavno je počelo gradnju Materinskog doma u Rumenki. To će biti mesto gde će moći da se smeste trudnice i majke sa bebama koje nemaju podršku partnera ili porodice.

audio icon

Tom poduhvatu prethode gotovo dve decenije rada nekoliko žena, sociologa, psihologa i drugih struka, koje u okviru besplatnog savetovališta pomažu ženama suočenim sa neplaniranom i/ili kriznom trudnoćom.

materinski, dom

Sa osnivačem Udruženja „Mesto za mene“ Vesnom Radeka razgovara za prepodnevni program Radio Novog Sada Jelena Glušica.

Dom se pokazao kao logičan nastavak Gnezda za mame” odnosno potrebe za proširenje smeštajnih kapaciteta trudnica i mladih majki jer su prostorije Udruženja bile nedovoljne za smeštaj svih zainteresovanih žena.

“U Srbiji već postoji lepo razvijen materinski dom u Beogradu koji naravno nije dovoljnih kapaciteta i gde se smeštaju trudnice sa uputom Centra za socijalni rad. Mi smo zapazili, a to su i zaključci analize fondacije Divac, da se žene radije obraćaju u tim delikatnim situacijama udruženjima od državnih institucija. Bilo bi idealno da svaki veći grad u Srbiji ima takav materinski dom” rekla je Radeka. To je uostalom razvijena i dokazana praksa u svetu, dodala je navodeći iskustva iz SAD.

mesto, za, mene

U udruženju visoko vrednuju pomoć koju građani iskazuju donoseći potrepštine za mame i bebe u tih godinu dana koliko se one zadrže kod njih.

Trudnice i mame sa malim bebama mogu da se obrate udruženju putem sajta mestozamene@.com, na adresi Kisačka broj 5, i na telefon 064 266 0201.

Izvor