Lek “Medijator” ubio stotine korisnika, odšteta stotine miliona evra

Lek “Medijator” ubio stotine korisnika, odšteta stotine miliona evra – JMU Radio-televizija Vojvodine

PARIZ –

Sud u Parizu je danas naložio farmaceutskoj kompaniji “Servije” da plati kaznu od 2,7 miliona evra i odštetu od nekoliko stotina miliona evra zbog prevare, jer je odgovorna za ubistvo iz nehata i druge zločine prodajom leka protiv dijabetesa koji je izazvao smrt nekoliko stotina ljudi.

Suđenje je trajalo duže od 10 meseci, uz više od 6.500 podnosilaca tužbi i uz učešće skoro 400 advokata, a čitanje presude je trajalo skoro tri sata.

Kompanija “Servije” optužena je da je dala prednost profitu u odnosu na zdravlje pacijenata, dozvolivši da se lek “Medijator” masovno i neodgovorno propisuje kao sredstvo za dijetu, što je imalo smrtonosne posledice.

medijator,francuska,presuda

Iz “Servijea” su tvrdili kako nisu znali da je lek opasan, navodi AP, a sud je zaključio da je kompanija kriva za ubistvo iz nehata, nanošenje povreda i obmanu.

Samo kazna za obmanu iznosi skoro 159 miliona evra.

Jedini živi optuženi rukovodilac kompanije Žan Filip Seta je osuđen na četvorogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu.

Tvrdi se da je “Medijator” tokom 33 godine na tržištu izazvao smrt oko 2.000 osoba, izazivajući srčane i plućne probleme.

Neki pacijenti su, zbog korišćenja tog preparata kao sredstva za potiskivanje gladi, imali ozbiljne zdravstvene probleme, koji su zahtevali transplataciju srca i druge zahvate.

Jedan lekar je izrazio zabrinutost 1998. godine, posle čega je, kako tvrdi, bio izložen maltretiranju.

Suočena sa pitanjima vlasti u Švajcarskoj, Španiji i Italiji o pratećim efektima leka, kompanija “Servije” ga je povukla sa tih tržišta u periodu između 1997. i 2004. godine.

Advokati “Servijea” su tvrdili da kompanija nije bila svesna opasnosti vezanih za “Medijator” pre 2009. godine i da nikada nije navodila da se radi o sredstvu za dijetu.

Lek je povučen sa francuskog tržišta 2009. godine, posle nezavisne istrage jednog lekara.

Osnivač kompanije Žak Servije je bio optužen, ali je umro 2014. godine.

Izvor