Istorijat kartinga i predstojeće trke u Srbiji

Istorijat kartinga i predstojeće trke u Srbiji – JMU Radio-televizija Vojvodine

KULA –

U proteklih nekoliko godina zabeleženo je veće interesovanje naših sugrađana za auto-moto sportove. Osim Formule 1 i Dakar relija, najviše pažnje privukla su karting takmičenja. Naša ekipa obišla je jedan motodrom u Kuli, gde su nam takmičari pričali o istorijatu kartinga i njihovim predstojećim trkama kod nas.

Sredinom pedesetih godina prošlog veka u Kaliforniji konstruisano je prvo karting vozilo po instrukcijama veterana i graditelja sportskih automobila Arta Ingelsa. Njegova ideja nije bila da se napravi trkačko vozilo, već mali automobil za zabavu.

karting,

Početkom 90-ih on dostiže vrhunac popularnosti i tada se po prvi put pojavljuje kod nas. Jedna od trkačkih staza namenjena kartingu nalazi se u Kuli.

“To je jedna šasija sa velikim motorom i karting je dosta sporiji ali neka dinamika vožnje je jako slična kao u Formuli 1. Kod kartinga je zabavno što on jako brzo skreće, evo ovi amaterski kartinzi toliko brzo skreću i stvaraju G silu, da ne znam koji sportski auto bi to mogao”, kazao je Marko Hrubenja, vlasnik karting centra.

U početku karting nije prihvaćen kao sportsko vozilo, a jedan od glavnih razloga su njegove znatno slabije performance, nego što je to slučaj kod bolida Formule 1. Poput njegovog starijeg brata, karting krase brzina i agilnost. Svaki je težak oko stotinu kilograma i dostiže brzinu do 150 km na sat. Za razliku od automobila on nema kvačilo, rikverc i kabinu, tako da se tokom vožnje možete osećati kao pravi učesnik trke Formule 1.

karting, 1

“Upravo na jednom ovakvom kartingu početkom 80-ih godina prošlog veka, svoju karijeru otpočeo je jedan od najpoznatijih i najboljih vozača Formule 1, osvajač brojnih Grand pri-ova, Mihael Šumaher”, dodao je Hrubenja.

Svake godine na nekoliko lokacija u Srbiji organizuju se takmičenja koja privlače brojne domaće i strane turiste. Karting trke se obično koriste kao jeftiniji i relativno bezbedniji način da se predstave budući vozači u automobilskom sportu, jer je on prvi korak u karijeri svakog ozbiljnog trkača.

karting, 3

“Prvi put sam počeo sasvim slučajno pre neke dve godine, možda malo više i to je bila u suštini ljubav na prvi pogled. Kada sam seo u karting, kada sam osetio adrenalin, uzbuđenje, kada sam osetio čitav doživljaj jednostavno više nisam mogao da prestanem da ne uživam u ovom sportu. Tako da je ovo jedan izuzetno uzbudljiv sport i mogu svakom da preporučim da ga proba”, izjavio je Vladimir Malacko, karting takmičar.

Iako je karting kao sport u našoj zemlji zaživeo pre samo nekoliko godina, njegova popularnost je i dalje u senci velikih moto-takmičenja poput Formule 1 i Dakar relija. Danas se on prvenstveno koristi za zabavu i rekreaciju, a pravi zaljubljenici nadaju se da će jednog dana ovaj sport dostići slavu velikih moto-takmičenja.

Izvor