Gutereš: Dužnička kriza preti zemljama u razvoju

Gutereš: Dužnička kriza preti zemljama u razvoju – JMU Radio-televizija Vojvodine

NJUJORK –

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je svet suočen sa ozbiljnim problemom održivosti duga zemalja, jer kriza sa koronavirusom nije pravilno shvaćena i rešavana, piše danas britanski list “Fajnenšel tajms”.

“Odgovor na kovid krizu i na finansijske aspekte krize je fragmentiran, a geopolitičke podele ne pomažu”, rekao je Gutereš za Fajnenšenel tajms.

antinio, gutereš,, ujedinjene, nacije

Zemlje poput Brazila i Južnoafričke Republike uveliko su se zaduživale od domaćih zajmodavaca, a ne od stranih investitora, po kamatnim stopama mnogo višim od onih koje su dostupne bogatim zemljama, zbog čega su, kako napominje Gutereš, rizici sada manje vidljivi nego tokom prethodne dužničke krize na tržištima u razvoju.

“Oni se u suštini zadužuju na unutrašnjem tržištu, a rokovi dospeća se smanjuju. Ovo je vrlo loš signal. Postoji iluzija održivosti, ali nosi opasnost od prilično dramatičnih iznenađenja, posebno ako je oporavak sporiji nego što se očekivalo usled sporijeg pristupa vakcinama”, poručio je Gutereš.

Izvor