Evropski poslovi: Mapiranje resursa Kule

Evropski poslovi: Mapiranje resursa Kule – JMU Radio-televizija Vojvodine

KULA –

Pokrajinska vlada od početka godine radi na obilasku opština i gradova u Vojvodini kako bi se napravio realan presek svih prioriteta i resursa za buduće projekte i pristupne fondove, rečeno je na radnom sastanku u Kuli na kojem su prisustvovali pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, njegov kolega sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine Aleksandar Simurdić i predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

Na pragu finansijskog okvira Evropske unije za period do 2027. godine treba sagledati sa kakvim resursima i projektima raspolažu lokalne samouprave, stoga treba raditi na jačanju tih kapaciteta ocenili su resorni pokrajinski sekretari i Fond “Evropski poslovi”, koji su posetili opštinu Kula.

sastanak, kula, vms

“Ovo je najbolji trenutak za mapiranje resursa obzirom da kreće novo programiranje 21-27 u Evropskoj uniji. Pored mapiranja rezultata i potencijala hteo bih da naglasim da je Pokrajinska Vlada na jednoj od prethodnih sednica donela odluku o pokretanju plana razvoja AP Vojvodine, koji je takođe sedmogodišnji, a kada je i sekretarijat raspisao konkurs za dodelu sredstvava za izradu plana razvoja za jedinice lokalnih samouprava”, rekao je danas Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Kako tvrdi pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, opština Kula je u prethodnom periodu realizovala nekoliko projekata.

“Naš sekretarijat je finansirao porojekte, pre svega, vodne i fekalne objekte u javnoj svojini od preko 10.000.000 dinara, ali i dao sredstva za odvodnjavanje sa preko 50.000.000 dinara”, dodao je Božić.

Direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine Aleksandar Simurdić je najavio mapiranje stanja i potencijala u svih 45 opština.

“Sa idejom da klasterizujemo opštine i jasno formulišemo lokalne i regionalne prioritete i krajem godine krećemo u pripremu dokumentacije za pozive koji će uslediti od 2022. godine”, kaže Simurdić.

Projekti na razvijanju industrijske zone su prioritet, kažu u Opštini Kula.

Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula objašnjava da su i ranije realizovani razni projekti.

“Sada, u radnoj atmosferi prelazimo sve otovrene teme kako bi se pripremili za nove konkurse u narednom periodu. Unapređenje industrijske zone je nešto što je nama najznačajnije, jer sa tim potencijalom možemo privući nove investitore”, zaključio je Miljanić.

Teme Fonda “Evropski poslovi” su potrebe opština koje leže u osnovi novih strateških dokumenata za budući finansijski plan, a tiču se zelene agende, privrede, poljoprivrede, zdravstva, kulture, nauke i obrazovanja.

Izvor