Evropa: Britanija olakšava mere, u Češkoj otkrivena nova varijanta virusa

Evropa: Britanija olakšava mere, u Češkoj otkrivena nova varijanta virusa – JMU Radio-televizija Vojvodine

LONDON, PRAG –

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je Britance na oprez dok se naređenje za ostanak kod kuće i neke druge mere zaključavanja ukidaju, pozivajući se na sve veći broj slučajeva u drugim delovima Evrope i na pretnju koju predstavljaju nove varijante virusa.

Od danas se do šest ljudi ili dva domaćinstva u Engleskoj mogu okupljati napolju, dok se sportski tereni na otvorenom, poput teniskih i košarkaškog terena, mogu koristiti sa ograničenjima, prenosi Rojters.

velika, britanija, london, kovid

Britanski program vakcinacije bio je jedan od najuspešnijih na svetu, ali postoje zabrinutosti zbog zaliha, visoke stope zaraženosti u delovima Evrope i stalne pojave novih varijanti korona virusa.

“Moramo biti oprezni jer broj slučajeva raste širom Evrope, a nove varijante prete našoj akciji vakcinacije”, rekao je Džonson.

U Češkoj otkrivena nova varijanta korona virusa

Nova, dosad nepoznata varijanta korona virusa, otkrivena je u Češkoj, javili su danas češki mediji.

Novu varijantu otkrili su stručnjaci iz specijalizovane laboratorije Eliyabet farmakon iz Brna, a prema njihovoj proceni, mutacije ne izgleda opasnija od britanskog ili južnoafričkog soja, prenosi Tas s. .

Epidemiološka situacija u Češkoj je među najtežim u Evropskoj unij,

U toj zemlji koja broji 10,7 miliona stanovnika, do sada je registrovano više od 1,5 miliona slučajeva korona virusa, a preminulo je skoro 26.000 osoba.

Izvor