CG: Ministar Leposavić poručio da neće podneti ostavku

CG: Ministar Leposavić poručio da neće podneti ostavku – JMU Radio-televizija Vojvodine

PODGORICA –

Izjava ministra Vladimira Leposaviića da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, s obzirom na to da je Sud u Hagu, kako je rekao, “izgubio svoj legitimitet”, podigla je prašinu u crnogorskoj javnosti, traži se njegova smena, a oglasila se i EU.

Iz Vlade Crne Gore poručuju da poštuju Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta koju je usvojila Skupština Crne Gore 2009.

U toj Rezoluciji, navodi se, stoji da se “osuđuje zločin genocida u Srebrenici počinjen 1995. godine, kao i svi drugi ratni zločini počinjeni tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije”.

Vlada Zdravka Krivokapića, saopšteno je, poštuje kontinuitet međunarodnih obaveza Crne Gore, kao i odluke svih međunarodnih institucija i ne želi, niti može da menja odluke međunarodnih sudova, ali ni da jedne narode proglašava genocidnim, a druge svetim.

crna, gora, zastava, crne, gore

“Premijer Krivokapić zajedno sa ministrom pravde Leposavićem i ostalim članovima vlade izražava dubok pijetet prema svim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije i poziva da se prestane sa svim vrstama politikanstva i manipulacije žrtvama”, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da su pomirenje među narodima i državama regiona od najveće važnosti za Vladu Crne Gore.

Pitanje zločina u Srebrenici je sve češće tema crnogorskog parlamenta i javnosti, nakon što su bošnjačke političke partije, inače tradicionalni partneri DPS-a, odbile poziv nove vlasti da im se priključe u vladi.

Nikada pre toga, dok je na vlasti tokom 30 godina bio DPS Mila Đukanovića to pitanje nije bila tema u Crnoj Gori.

Nakon izjave Leposavića oglasila se i portparolka EK Ana Pisonero porukom da “EU osuđuje poricanje genocida u Srebrenici, odbacuje i osuđuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici”.

Socijaldemokrate Crne Gore, Bošnjačka stranka, Albanska koalicija Jednoglasno Demokratska partija – DP, Demokratska unija Albanaca, Demokratski savez u Crnoj Gori i Liberalna partija pozvale su predsednika vlade da u što kraćem roku smeni ministra Leposavića, koji je po drugi put, kako navode, odbio da prizna presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu da se u Srebrenici dogodio genocid.

Posebnim saopštenjem oglasio se portparol DPS-a tvrdnjom da je Leposavić po drugi put relativizovao i negirao genocid u Srebrenici, i svojim licemerjem ponovo udario na žrtve i njihove najbliže.

U, kako se navodi, pokušaju da izbegne političku kaznu, izvrće sopstvene reči i sa pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, podstiče, kako se navodi, “ekstremni šovinizam”.

Ministar Leposavić, pak, poručuje da neće podneti ostavku i da, kako je naveo, ništa od onoga što mu se spočitava u “monstruoznoj i opasnoj kampanji, a povodom izjava o priznanju genocida u Srebrenici, nije istina”.

Ostavku, poručio je, neće dati, jer je traže oni koji su dokazali da uporno ignorišu pravo na jednakost, čak i za žrtve, koji pokušavaju da sakriju kriminalnu prošlost i postratni profiteri, koji nisu doprineli pomirenju naroda.

“Pitanje da lično priznam zločin genocida, i pored toga što ga nikada nisam negirao, ne zaslužuje, da se na njega uopšte odgovori”, naveo je Leposavić, ističe se u saopštenju Leposavića.

Tražiti od bilo koga, pa i ministra, da prizna krivično delo u kom nije, niti je mogao učestvovati, predstavlja samo zlu nameru, odnosno želju da se kolektivizuje krivica, što je, kako je upozorio, samo povod za nove sukobe i njihovo stalno održavanje u životu, da bi se, u konačnom, kao što je to i do sada činjeno, iz istih sukoba profitiralo.

Izvor