Brnabićeva učestvovala u diskusiji sa Nacionalnim konventom o EU; Kristalno je jasno da je cilj smanjenje siromaštva

Brnabićeva učestvovala u diskusiji sa Nacionalnim konventom o EU; Kristalno je jasno da je cilj smanjenje siromaštva – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Vlada Srbije je u postupku formiranja međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem startegije održivog razvoja, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Na onlajn sastanku s predstavnicima Nacionalnog konventa o EU na temu ciljeva održivog razvoja u Srbiji, ona je navela da je za donošenje kvalitetnog strateškog dokumenta važna saradnja svih činilaca u društvu i pozvala predstavnike Konventa da se priključe tom telu.

brnabic, video

Premijerka je navela da ciljeve održivog razvoja treba “prevesti na srpski jezik” i prilagoditi ih potrebama društva, kao i da treba odrediti prioritete.

Brnabićeva je rekla da je “kristalno jasno da je cilj smanjenje siromaštva” i naglasila da obrazovanje i dalje ostaje prioritet Vlade Srbije.

“Razumela sam sve podatke i znam koliko se sa tim borimo. Znam, takođe, koliko u naporima da ubrzamo rast BDP, da učinimo taj rast što održivijim i povećamo plate i penzije, nekada nenamerno zapostavimo ranjive kategorije, ali je održivi razvoj i rast u tome da niko ne treba da zaostane za kolonom”, poručila je premijerka.

Pozivajući se na podatke Tima za smanjenje siromaštva, Brnabićeva je rekla da je siromaštvo u domaćinstvima u kojima nosilac ima makar srednju školu četiri i po puta manje zastupljeno nego kod domaćinstava u kojima nosilac domaćinstva nema ni osnovnu školu.

Navela je da se Vlada Srbije u daljem razvoju zemlje oslanja na tri strategije – pametne specijalizacije, industrijske politike i razvoja veštačke inteligencije.

Navela je i da je predloženo da predsedavajući međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja bude ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Predlog je, kaže, i da kopredsedavajući, odnosno zamenik predsedavajućeg bude Slavica Đukić Dejanović, kao savetnica premijerke na temu održivog razvoja.

Pozvala je Nacionalni konvent o EU da odredi svoje predstavnike u međuresornoj grupi, što su predstavnici Nacionalnog konventa prihvatili, kako bi se potom sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava krenulo u izradu strateškog dokumenta ili mape pute.

Brnabić je podsetila da je prethodna Vlada 2016. formirala međuresornu radnu grupu, a da je Srbija 2019. u Ujedinjenim nacijama predstavila “dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjenju ciljeva odriživog razvoja”.

“Naš cilj je da dobrovoljni nacionalni izveštaj predstavimo i u sledećem ciklusu 2022. godine”, rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je uspostavljena praksa dijaloga sa Nacionalnim konventom o EU i dodala da će kasnije danas početi planiranje trećeg dijaloga, koji je planina kroz mesec dana, a čija će tema biti zelena agenda za Zapadni Balkan.

“Nadam se da će ovaj dijalog i primer koji dajemo otvoriti mnoge druge dijaloge u Srbiji i dovesti nas do tačke u kojoj nije važno šta ko politički misli, nego da jedino vazno bude kako ko radi i kakvi su rezultati”, rekla je Brnabić.

Zahvalila je Nacionalnom konventu o EU na velikom poverenju i saradnji i naglasila da je pored toga što se razgovara o važnim temama neophodno da nakon dijaloga imamo i konkretne rezulate.

Izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici Nacionanog konventa o EU nakon prvog dijaloga pristali da se uključe u čak tri radne grupe za izradu tri važna zakona koja su u vezi s vladavinom prava – o Zaštitniku građana, o slobodnom pristupu informacijama od javnog zančaja i zaštiti podataka o ličnosti i o elektronskim komunikacijama.

Premjerka je podsetila da je početkom marta imala još jedan sastanak s Poverenikom, ombudsmanom i predstavnicima Nacionalnog konventa o EU u vezi sa radom na tim zakonima, čije je usvajanje, kako je istakla, izuzetno važno, ali je napomenula i da se s tim dosta kasni.

U ime Nacionalnog konventa o EU poziv premijerke da se članovi Konventa uključe u grupu koja se bavi održivim razvojem prihvatila je koordinatorka tog tela Nataša Dragojlović.

Liht: Nema puta ka održivom razvoju bez širokog dijaloga

Ciljevi održivog razvoja ne smeju nikoga da ostave izvan razvoja, a posebno najranjivije grupe, kaže predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Na onlajn sastanku s predstavnicima Nacionalnog konventa o EU o ciljevima održivog razvoja u Srbiji, Liht je navela da će teme koje se odnose na održivi razvoj biti ključne za budućnost Srbije i celog sveta.

Liht je rekla da je neosporno da je današnji dijalog, u kojem je učestvovala i premijerka Ana Brnabić, pokazao koliko je razgovor na ovu temu ključan.

“Nema puta ka održivom razvoju bez širokog dijaloga”, rekla je Liht i zahvalila Ministarstvu za ljudska i manjinska prava što će biti nosilac dijaloga o održivom razvoju sa svim relevantnim učesnicima.

Liht je navela da je nacionalizacija ciljeva održivog razvoja, odnosno pretakanje ciljeva u razvoj Srbije, apsolutno neophodno.

“Dijalog je pokazao da ukoliko želimo da svi budemo bezbedni svako ponaosob mora da bude bezbedan i zato ciljevi održivog razvoja ne smeju nikoga da ostave izvan razvoja, posebno je naglašena najranjivija grupa, a to su Romi”, kaže Liht.

Liht kaže da će sledeći dijalog biti na temu zelene agende, kako zaštite životne sredine u užem smislu, tako i energetske politike i svega što obezbeđuje da “ne moramo više da živimo u dilemi nikad više da li zapošjjvanaje i rad ili zdravlje”.

Na onlaj sastanku premijerka Ana Brnabić je rekla da je Vlada Srbije u postupku formiranja međuresorne radne grupe koja će se baviti temom održivog razvoja i donošenjem startegije i pozvala predstavnike Nacionalnog konventa o EU da se priključe tom telu.

Taj poziv prihvatila je koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović, dok je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić predložila da to ministarstvo bude alat međuresornoj radnoj grupi koja će se baviti temom održivog razvoja.

Dragojlović je rekla da Nacionalni konvent o EU može mnogo da ponudi kada je reč o sadržini dokumenta, kao i da pomogne u analitičkom smislu i u praćenju realizacije ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Savetnica predsednice Vlade Srbije za aktivnosti o implementaciji Agende UN 2030 Slavica Đukić Dejanović govorila je o socijalnoj dimenziji održivog razvoja i zajedničkom radu ministarstva, predstavnika civilnog društva i akademske zajednice na ekonomskim, socijalnim i ekološkim pitanjima.

Pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović naglasila je da je najnoviji Program ekonomskih reformi od 2021. do 2023. ključni strateški dokument za ostvarivanje održivog razvoja.

Govoreći o ekonomskoj dimenziji, Ignjatović kaže da ciljevi održivog razvoja prožimaju sve segmente naše ekonomske stvarnosti i da je za uspešnu realizaciju Agende 2030 važna ekonomska stabilnosti.

Izvor