Bilčik: Dogovor o izborima najranije na leto

Bilčik: Dogovor o izborima najranije na leto – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Šef posredničkog tima za unutrašnji dijalog i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da se nada da će se finalna faza međustranačkog dijaloga, u pokušaju postizanja dogovora, održati na leto ili početkom jeseni, što je važno da bi bilo vremena da što pre počne kampanja za nove izbore.

On je u intervjuu Večernjim novostima rekao da su trenutno u pripremi brojni bilateralni sastanci koji će se zbog pandemije i organičenja putovanja održavati video vezom, kao i da se nada da će početi sledećeg meseca posle Uskrsa.

vladimir, bilcik

Bilčik je ponovio da je međupartijski dijalog jedan od ključnih prioriteta u napretku Srbije ka EU.

“Verujem da svi političari u Srbiji ovaj dijalog uzimaju za ozbiljno. Nadam se da će ga svi oni koji nisu učestvovali na prethodnim izborima, ozbiljno shvatiti kao mogućnost da se aktivno uključe u srpsku politiku, a jedini način za to je kroz demokratske institucije. Takođe, oni koji su u vlasti, vlada i skupština imaju odgovornost za poboljšanje situacije za političko nadmetanje u Srbiji”, naveo je Bilčik.

On dodaje da je ostalo dosta toga iz prve faze dijaloga da se uradi jer, kako kaže, želi da dođe do istinskih promena.

“Najvažniji koraci su već preduzeti, a to je puni angažman predsednika Skupštine. Skupština je ključna institucija i ona je naš glavni partner. Sada smo spremni da započnemo rad sa svim sagovornicima u Srbiji i pronađemo najbolji način da napredujemo”, rekao je Bilčik.

Izvor