Kamenje ispod broda nasukanog u Suckom kanalu otežava izvlačenje

Kamenje ispod broda nasukanog u Suckom kanalu otežava izvlačenje – JMU Radio-televizija Vojvodine

KAIRO –

Uprava Sueckog kanala (SCA) pokušava da oslobodi ”Ever Given”, jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svetu, koji već danima blokira taj plovni put, naizmenično uz pomoć bagera koji kopaju oko njega i remorkera koji ga vuku, ali ti napori otežani su pronalaskom kamenja ispod pramca ogromnog plovila.

Još se ne zna kada bi brod mogao da zaplovi, a izvor Rojtersa iz SCA naveo je da bilo koja operacija olakšavanja tereta sa broda neće započeti pre ponedeljka, dok spasilački timovi pokušavaju da iskoriste oseku.

Sa druge strane, dva izvora SCA rekli su Rojtersu da je na pramcu broda pronađeno kamenje, što komplikuje operaciju oslobađanja broda, a time i plovnog puta u Sucekom kanalu.

brod, suecki, kanal

Kako je naveo zvaničnik Uprave kanala, pola dana koriste se bageri, a u drugoj polovini tegljači, što zavisi od plime.

Specijalni remorker koji treba da stigne sa Kipra 30. marta pridružiće se naporima da se ”Ever Given” oslobodi, saopštila je večeras nemačka kompanija ”Bernhard Schulte Shipmanagement” (BSM), trenutno zadužena za tehničko upravljanje ”Ever Givenom”.

“Nastavićemo da pokušavamo kada se novi remorker smesti bezbedno u položaj zajedno sa još 11 tegljača, koji su već na licu mesta”, saopšteno je iz BSM, prenosi Rojters.

Direktor SCA Osami Rabi potvrdio je danas da je predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi naredio pripreme za prebacivanje kontejnera sa broda kako bi ga bilo lakše pomeriti, prenosi Rojters.

Rabi je rekao da kanal gubi 13-14 miliona dolara prihoda svakodnevno i da 369 plovila čeka da prođe kroz kanal.

Spasilački timovi se i dalje nadaju da će osloboditi ”Ever Given” bagerima i tegljačima bez istovara tereta.

Bageri koji rade na oslobađanju ”Ever Givena” do sada su prebacili 27.000 kubnih metara peska sa dubine od 18 metara, a radovi se odvijaju neprekidno u skladu sa uslovima vetra i plime, saopštila je SCA.

”Ever Given”, dug 400 metara, zaglavio se u utorak dijagonalno preko južnog dela kanala po jakom vetru, zaustavivši saobraćaj u jednom od najprometnijih plovnih puteva na svetu.

Najmanje 369 plovila čeka na tranzit kroz kanal, uključujući desetine brodova za prevoz kontejnera, naftne tankere i brodove koji prevoze tečni prirodni gas (LNG) i tečni naftni gas (LPG).

Parališući efekat ovog zastoja već je primetan u Siriji, gde su vlasti bile prinuđene da uvedu restrikcije goriva, jer je ”Ever Given” uticao na uvoz nafte u Siriju i usporio dolazak broda koji nosi gorivo i naftne proizvode.

Agencija za zdravlje životinja Rumunije saopštila je u subotu da je blokadom pogođeno 11 brodova koji su preuzeli stoku iz te zemlje.

NVO Animals internešenel upozorila je da na potencijalnu “tragediju” koja preti oko 130.000 životinja.

Izvor