Vučiću u UAE predstavljeno upravljanje krizom i vakcinacijom

“Prisustvovao sam fantastičnoj prezentaciji modela UAE u upravljanju krizom prouzrokovanoj Covid-19, koju nam je prikazao dr Saif Aldaheri, direktor za bezbednost i prevenciju Nacionalne uprave za upravljanje vanrednim situacijama i elementarnim nepogodama”, naveo je predsednik na svom instagram profilu “Budućnostsrbije”.

vucic

Takođe, prisustvovao je i prezentaciji iskustva UAE tokom procesa vakcinisanja protiv Covid-19, koju je predstavila dr Farida Alhosani, načelnica Nacionalnog odbora za istraživanje kovida, šef Odeljenja za zarazne bolesti Uprave za zdravstvo Abu Dabija.

Vučić će se danas sastati sa princem prestolonaslednikom Abu Dabija i zamenikom glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom.

Vučić je sinoć kazao da očekuje važne razgovore u Abu Dabiju, a potom i u Kraljevini Bahrein.

“Ovo su za nas važni razgovori, jer imamo prvo razgovor sa prijateljima. Emirati i Bahrein su poslali ogromnu pomoć tokom pandmeije iako sa Bahreinom nismo imali gotovo nikakve odnose, a oni su bili divni i poslali avion pun opreme”, objasnio je Vučić za Pink.

Ukazao je da je čitav glavni grad Bahreina, Manama, već okićena srpskim zastavama.

Takođe je kazao da je posebna čast što je šejk Muhamed pomerio ovu posetu, jer je sutra njegov rođendan, a biće tu i izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Rekao je da postoji mnogo tema o kojima će se razgovarati, a da će prva biti razgovor o proširenju trgovinske saradnje.

S tim u vezi je objasnio da je sa njim u Emiratima ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

“Izvozimo jabuke, maline, jagode i mnogo drugog voća”, rekao je on i dodao da je tržište Emirata zahtevno i da traži posebno pakovanje od 18 kilograma sa oko 120 plodova.

To, kako kaže, su manji plodovi koji bi kod nas bili druga klasa.

“Imamo velike projekte sa njima od Beoagrada do Al Dahre, veliki poljopriredni kombinat koji se sprema za nove investicije”, ukazao je on.

Vučić je rekao da će tema biti i nova zelena agenda za Srbiju, čistiji vazduh za građane.

S tim u vezi razgovaraće o obnovljivim energentima, kako bi na našem tržištu imali više zelene energije, a što manje uglja. Najavio je da će ministar Nedimovcih potpisati sa Bahreinom Memorandum o razumevanju.

Kazao je da se nada će najviše predstavnike Emirata i Bahreina moći uskoro da ugosti i u Beogradu, jer su to na globalnom planu veliki igrači.

Naveo je da će razgovarati u Emiratima i o vakcinaciji, dodajući da se u Srbiji mora dalje povećavati broj vakcinisanih ljudi.

“Oni su prva ili druga zemlja u svetu po vakcinaciji. Vrlo su disciplinovani, i ne postoji niko ko se kreće bez maske. Imaju četiri vakcine i svi se vakcinišu. Zavereničke teorije očigledno najbolje prolaze u Evropi, pre svega na jugu. Ali izborićemo se, jer ima mnogo odgovornih koji razumeju probleme sa kojima se suočavamo”, objasnio je on.

Nakon Abu Dabija Vučić će otputovati u glavni grad Kraljevine Bahrein, gde će se sastati sa kraljem Hamadom Bin Isa Al Kalifom, princem Salmanom Bin Hamadom Al Kalifom, prestolonaslednikom i premijerom Kraljevine Bahrein, kao i sa drugim visokim zvaničnicima i ministrima.

Inače, ovo je prva poseta jednog predsednika Srbije Kraljevini Bahrejn.

Izvor