Svet: Prošla godina najsmrtonosnija u istoriji SAD; Maroko registrovao Sputnjik, Kina nastavlja saradnju sa SZO

Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) prvobitno je isključila vakcinaciju starijih osoba vakcinama koje su razvili britansko-švedska kompanija AstraZeneka i Oksfordski univerzitet, pozivajući se na nedovoljne kliničke podatke.

koronavirus, epidemija, covid, 19, juzna, koreja

KDCA je navela da će kampanja imunizacije sada omogućiti upotrebu proizvoda AstraZeneke za sve odrasle osobe, uključujući zdravstvene radnike i pacijente u ustanovama za dugotrajnu njegu koji su među prioritetima, prenosi Jonhap.

Nezavisni odbor Ministarstva zdravstva ranije je preporučio da se vakcina AstraZeneke odobri za starije ljude, nakon što je nekoliko evropskih zemalja poništilo odluke o režimu s dve doze.

Odluka o ukidanju starosne granice bazira se na podacima objavljenim u Engleskoj i Škotskoj.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su da je vakcina više od 80 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija zbog kovida-19 kod starijih od 80 godina nakon jedne doze.

Prošla godina najsmrtonosnija u istoriji SAD

Prošla godina bila je najsmrtonosnija u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je smrtnost zbog epidemije korona virusa porasla za 15 odsto, pokazuju rezultati studije američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC).

Kako prenosi američki sajt Politiko, u toj zemlji je tokom 2020. preminulo više od 3 miliona ljudi, a kovid-19 je treći po redu uzrok smrti, iza bolesti srca i karcinoma.

Portal navodi da će objavljivanjem izveštaja, koji tek treba da usledi, CDC prvi put obznaniti da je prošle godine došlo do rekordnog broja smrtnih slučajeva, čemu je doprinela epidemije korona viursa.

Prema poslednjim podacima sajta Worldometers, u SAD je do sada od korona virusa preminulo skoro 550.000 ljudi, od skoro 30 miliona zaraženih.

I Maroko registrovao vakcinu Sputnjik V

Ruska vakcina protiv kovida Sputnjik V registrovana je u Maroku, saopštilo je rusko ministarstvo industrije i trgovine.

“Sputnjik je odobren za hitnu upotrebu na teritoriji Maroka”, navodi se u saopštenju koje je preneo TAS S.

Marokanska i ruska strana su počele da sklapaju dogovor o isporuci vakcina.

“Uzimajući u obzir ulogu Maroka među državama u Africi, uspostavljanje dugoročne saradnje sa marokanskom stranom može da pomogne u distribuciji Sputnjika i u druge afričke zemlje”, navelo je ministarstvo.

Odluku o odobrenju Sputnjik vakcine objavio je ministar zdravlja Maroka Halid Ait Taleb tokom razgovora sa Ruskim investicionim fondom.

U Maroku je do 8. marta broj obolelih od kovida prešao 486.000, a 8.683 pacijenta su preminula od 2. marta 2020, kada je prvi slučaj registrovan. Oporavilo se više od 472.000 ljudi.

Kambodža prijavila prvi smrtni slučaj od početka pandemije

Kambodža je danas, više od godinu dana od početka pandemije korona virusa, prijavila prvi smrtni slučaj od posledica infekcije tim virusom.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, u pitanju je 50-godišnji muškarac koji je zarazen prošlog meseca dok je radio kao vozač za jednu kinesku kompaniju.

Kambodža je do sada prijavila samo 1.163 slučaja zaraze korona virusom, ali se trenutno bori sa lokalnim žarištem zbog kojeg su se zarazile stotine ljudi, prenosi AP.

Ministarstva zdravstlja navodi da je izbijanja novog žarišta povezano sa stranim državljaninom koji je prekršio mere karantina i otišao u noćni klub početkom februara.

Zbog toga je vlada 20. februara na dve nedelje zatvorila sve škole, bioskope, barove i objekte sa zabavnim sadržajem, a ta mera je kasnije produžena na još dve nedelje.

Li Kećang: Kina će nastaviti saradnju sa SZO

Premijer Kine Li Kećang izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) u pokušaju da pronađe poreklo kovid-19, javlja Rojters.

Kećang je tako odgovorio na pitanje o američkoj kritici da nije bilo transparentnosti u deljenju podataka o ranim slučajevima sa istragom SZO ranije ove godine.

Govoreći na brifingu za medije povodom završetka godišnjeg zasedanja parlamenta u Kini, rekao je da je Kina „postupala na osnovu činjenica i sa otvorenim, transparentnim i kooperativnim pristupom“.

Kećang je takođe rekao da vladin cilj za 2021. ekonomski rast od više od 6 odsto nije nizak cilj. Kina je 2019. zabeležila rast BDP-a od 6,0 odsto, što je najsporija stopa rasta u trideset godina.

Analitičari kažu da će relativno nizak cilj omogućiti kreatorima politike da suzbiju tržišne rizike dok se ekonomija zemlje opravlja od pandemije.

Izvor