Svet: Južna Koreja odobrila vakcinu AstraZeneka za starije od 65

Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA) prvobitno je isključila vakcinaciju starijih osoba vakcinama koje su razvili britansko-švedska kompanija AstraZeneka i Oksfordski univerzitet, pozivajući se na nedovoljne kliničke podatke.

koronavirus, epidemija, covid, 19, juzna, koreja

KDCA je navela da će kampanja imunizacije sada omogućiti upotrebu proizvoda AstraZeneke za sve odrasle osobe, uključujući zdravstvene radnike i pacijente u ustanovama za dugotrajnu njegu koji su među prioritetima, prenosi Jonhap.

Nezavisni odbor Ministarstva zdravstva ranije je preporučio da se vakcina AstraZeneke odobri za starije ljude, nakon što je nekoliko evropskih zemalja poništilo odluke o režimu s dve doze.

Odluka o ukidanju starosne granice bazira se na podacima objavljenim u Engleskoj i Škotskoj.

Britanske zdravstvene vlasti objavile su da je vakcina više od 80 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacija zbog kovida-19 kod starijih od 80 godina nakon jedne doze.

U svetu obolelo više od 433.000 ljudi u prethodna 24 sata 

Više od 433.000 slučajeva korona virusa zabeleženo je u prethodna 24 sata u svetu, čime je broj obolelih skočio na 117,33 miliona, saopštila je sinoć Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Prema SZO, broj smrtnih slučajeva se povećao za više od 7.400 u prethodna 24 sata, pa je umrlo više od 2,6 miliona pacijenata, preneo je TAS S.

Severna i Južna Amerika imaju najviše novih zabeleženih slučajeva korone, više od 43 odsto u svetu (187.841), zatim sledi Evropa (172.812) i na kraju Istočni Mediteran (35.772).

Izvor