Stiže rusko-kineska vakcina Konvidecija

On je za portal Sputnjik rekao da su primetni visoki pokazatelji bezbednosti i efikasnosti rusko-kineske vakcine Ad5-nKov, kao i da je kod 92,5 odsto dobrovoljaca razvijen visok nivo antitela na kovid-19.

poljska, vakcina, špric

Prema rečima Ciferova, tokom istraživanja nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija, samo je 34,2 procenta dobrovoljaca imalo neke reakcije posle primanja vakcine koje su trajale nekoliko dana – povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zamor.

Preliminarni rezultati istraživanja su pokazali efikasnost vakcine od 95 procenata u sprečavanju teških slučajeva kovida 19, a finalni rezultati se očekuju u prvoj polovini 2022. godine, godinu dana posle vakcinacije prvih dobrovoljaca.

“Za nas je učešće u istraživanju vakcine deo našeg velikog međunarodnog programa, koje se simbolično poklapa sa 20. godišnjicom potpisivanja sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Rusije i Kine”, izjavio je Ciferov.

Rusko-kineska vakcina “Konvidecija” i ruska “Sputnjik Ve” su tehnološki srodne, a za obe se koristi neutralizovani adenovirus za isporuku S-proteina virusa korona sa genetskom informacijom, a razlika je samo u tome što se Sputnjik Ve primenjuje dva puta, a “Konvidecija” samo jednom.

“Petrovaks” i “CanSino Biologics” su podneli zahtev za registraciju nove vakcine još u novembru prošle godine, a 1. februara je Nezavisni komitet za monitoring podataka (IDMC) potvrdio da vakcina “Konvidecija” ispunjava kriterijume bezbednosti i efikasnosti u međunarodnom ispitivanju treće faze.

Vakcina “Konvidecija” će se praviti u ruskoj kompaniji “Petrovaks” u Moskovskoj oblasti, a kapaciteti postrojenja omogućavaju proizvodnju više od 160 miliona doza godišnje.

“Petrovaks” je već uložio više od 23 miliona evra u projekat i smatraju ga glavnim u istoriji kompanije.

Vakcina nije jedini projekat Petrovaksa povezan sa kovidom 19 – početkom februara ruska kompanija je završila odabir pacijenata za međunarodna klinička ispitivanja originalnog ruskog preparata “Polioksidonij” za lečenje kovida 19 sa srednjim i teškim tokom bolesti.

U istraživanje su bila uključena 394 pacijenta iz Rusije i Slovačke, a rezultati se očekuju tokom leta 2021. godine.

Kako se navodi, Polioksidonijum se dobro pokazao kako u Rusiji, tako i u Evropskoj uniji, a koristi se za preventivnu zaštitu lekara koji rade u “crvenim zonama”.

Izvor