SRS se protivi zakonu o istopolnim brakovima

” Reč brak se ne spominje u ovom zakonu, ali iz suštine i procedure predviđene za zaključivanje takozvane istopolne zajednice jasno je da je reč o braku, budući da se zaključuje na isti način, pred matičarem i sa dva svedoka, i da je prepisana materija iz Porodičnog zakona. Čak i u ovom zakonu se više puta pominje da se uređuje porodični život u istopolnoj zajednici, a porodica, po definiciji koja je poznata u uporedno-pravnoj praksi, jeste zajednica roditelja i dece. To ne može biti istopolna zajednica.

seselj

Ovaj zakon u više svojih delova obiluje nekakvim nebulozama i nejasnim stvarima, kao što su norme da se istopolna zajednica ne može zaključiti ukoliko su lica različitog pola, ukoliko su krvni srodnici, rođena braća, rođene sestre, braća, odnosno sestre po ocu i majci, stric i sinovac, ujak i sestrić, tetka i bratanica, tetka i sestričina, deca istog pola rođene braće i sestara, te deca istog pola braće i sestara po ocu i majci.

Dakle, nije se vodilo računa da se takve nebuloze izbegnu, jer je jasno da je ovakva norma prepisana iz aktuelnog Porodičnog zakona.

Na mala vrata se ovim zakonom pokušava u Srbiju uvesti mogućnost da istopolne zajednice usvajaju decu. To možemo da vidimo u članu 36 ovog zakona – partner iz istopolne zajednice dužan je da izdržava dete drugog partnera ako dete nema srodnika koji su, po zakonu koje uređuje porodične odnose, dužni da ga izdržavaju ili srodnici nemaju mogućnosti za to.

Dakle, ostavlja se mogućnost za veliku zloupotrebu – da jedno dete bude usvojeno od strane partnera, dakle osobe koja joj nije ni u jednoj liniji srodnik, u istopolnoj zajednici. Kod takve mogućnosti postoji prostor za zloupotrebu da, naravno, kao i ova priča oko gej brakova u Srbiji, sutra na dnevni red dođe usvajanje dece u istopolnim zajednicama, a onda, ukoliko se jedan ovakav slučaj bude u Srbiji desio, da se propagandna mašinerija, koja danas podržava usvajanje ovog zakona, okrene ka kodifikovanju normi za usvajanje dece u istopolnim zajednicama.

Gej brakovi nisu bili tema prethodne kampanje, za izbore 21. juna mi nismo čuli ni od jedne stranke koja je danas u parlamentu, stranaka koje čine vlast, da će oni, kada se izbori završe i kada vlada bude formirana, da odmah pristupe, kao jednoj od prvih stvari koje će raditi kada se vlada formira, usvajanju zakona o istopolnim zajednicama” rekao je između ostalog Aleksandar Šešelj.

Izvor