Region: Slovenija produžila mere za još nedelju dana, Crna Gora zrela za zaključavanje

“Trenutna epidemiloška situacija u zemlji zahteva novu, vremenski ograničenu objavu epidemije na teritoriji cele Slovenije”, saopštila je Vlada, prenosi sinoć agencija STA.

ljubljana, slovenija, korona

Jedina mera koju su vlasti ublažile jeste otvaranje gradilišta od 15. marta, a građevinski radnici mogu da se vrate na posao bez prethodnog testiranja.

Građevinski radnici mogu da rade na gradilištima, ali ne i da rade na privatnim kućama. Građevinske kompanije su, inače, ranije apelovale na vladu da dozvoli radove na otvorenom.

Galić: Crna Gora zrela za zaključavanje

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić izjavio je danas da je Crna Gora odavno, kako je rekao, “zrela za potpuno zaključavanje”, ali i da predstojeći izbori u Nikšiću nisu razlog zbog kojeg takva odluka nije doneta.

Rekao je i da je što se tiče epidemiologa predložen potpun lokdaun i da se pritom nije ni pričalo o Nikšiću.

On smatra da su izbori u tom gradu, kao i svi prethodno održani, veliki epidemiološki rizik.

Pretpostavlja, kaže, da su oni koji su odlučili da potpunog zaključaanja ne bude vodili računa o privredi.

Upitan da li se može očekivati totalni lokdaun nakon izbora u Nikšiću, Galić je rekao da je “Crna Gora odavno zrela” za takvu meru.

“Što se tiče ljekara i epidemiologa, situacija je jasna. Ali stručni ljudi su i u drugom dijelu tima, tako da će se sve sagledavati sa različitih pozicija”, rekao je Galić gostujući u Jutarnjem programu TVCG, preneo je portal RTCG.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Crnoj Gori je od danas uvedena mera zaključavanja 11 gradova i opština, iako je predsednik crne Gore tražio zaključavanje zemlje da bi se sačuvalo zdravlje ljudi.

Beroš:Broj pozitivnih porastao za 19 odsto u ovoj sedmici

Hrvatska je među državama EU na šestom mestu po sedmičnom broju novozaraženih, a osmi po broju smrtnosti, rekao je danas premijer Andrej Plenković i upozorio na ličnu odgovornost svakog pojedinca nakon popuštanja nekih epidemioloških mera.

Plenković je to rekao na otvorenom delu sednice vlade i posebno ukazao na oprez s obzirom na na to da se, kako je rekao, u okruženju Hrvatske vidi dosta visok rast zaraženih korona virusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš je saopštio da Hrvatska danas beleži 777 novozaraženih i da je udeo pozitivnih u broju testiranih uzoraka 11.5 posto.

Prema rečima Beroša, broj novozaraženih u ovoj sedmici je porastao za 19 posto, a broj hospitaliziranih za 18 posto.

Izvor