Raste broj prvih pregleda u kikindskom Domu zdravlja, otvorena i kovid ambulanta u mikronaselju

Za samo dva dana, u Kikindi je broj pacijenata kod kojih potvrđen korona virus porastao za 55 novoobolelih. Od trenutno 30 hospitalizovanih pacijenata u kikindskoj Opštoj bolnici, dvoje je na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan pacijent je na respiratoru. Sa težom kliničkom slikom sada se bore i mlađi pacijenti.

korona, kikinda,, mere,, krsenje

“Pacijent koji je na respiratoru je 74. godište, dok su na neinvazivnoj ventilaciji pacijent starosti 53, odnosno 60 godina. Što se ostalih pacijenata tiče, od trenutno 30 hopsitalizovanih najmlađi ima 38, a najstariji 87 godina”, kaže dr Mirko Stojisavljević, direktor Opšte bolnice Kikinda.

Rast broj pregleda u febrilnoj ambulanti, a svaki drugi pacijent je pozitivan.

“Samo tokom jučerašnjeg dana bilo je 29 pregleda u febrilnoj ambulanti. Od tog broja, 15 pacijenata bilo je pozitivno, što znači da je stanje dosta ozbiljno”, napominje Stoisavljević.

U kovid ambulanti kikindskog Doma zdravlja svakodnevno je preko 200 pacijenata, a polovina je prvih pregleda.

“Od tih 100 prvih pregleda, uvek bude između 40 i 50 zaraženih tokom poslednjih nedelju dana. Zato smo rešili da otvorimo i drugu ambulantu, koja je već bila u funkciji tokom prethodnog pika u novembru i decembru,“ kaže dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja Kikinda.

Kovid ambulanta na mikronaselju radiće svakog radnog dana od 7 do 20 sati, dok je vikendom dežurna ambulanta u Svetosavskoj ulici. Proces imunizacije odvija se dobrim tempom i bez ikakvih problema:

“Nismo imali nikakvih problema. Do sada smo dali preko 16.000 doza, a blizu 8.000 ljudi je i revakcinisano,“ dodaje Marković.

Zdravstveni radnici još jednom upozoravaju da je došlo do opuštanja i po ko zna kopji put apeluju da se propisane mere moraju poštovati.

Izvor