Linta: Još se ne zna ko je provalio u crkvu SPC u Šibeniku

“To jasno govori da cilj provale i razbacivanja ikona i drugog crkvenog inventara nije bilo koristoljublje već širenje mržnje prema preostalim Srbima u Šibeniku i okolini”, saopštio je Linta, navodeći da gradska vlast Šibenika na čelu sa gradonačelnikom Željkom Burićem iz HDZ-a i šibenski biskup Tomislav Rogić, nisu osudili varvarski čin koji se desio na zadušnice.

miodrag, linta

Na taj način su, smatra Linta, prećutno podržali skrnavljenje pravoslavne svetinje u Šibeniku i poslali poruku malobrojnim Srbima da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

“Zbog toga je posebno važno da Delegacija Evropske unije u Zagrebu najoštrije osudi navedeni napad na pravoslavnu svetinju i traži da Hrvatska poštuje verske slobode u praksi”, naveo je on.

Linta naglašava da se od završetka rata do danas u Hrvatskoj desio veliki broj napada na pravoslavne hramove, parohijske domove i pravoslavna groblja i da hrvatska policija ni u jednom slučaju nije pronašla organizatore i počinioce varvarskih napada niti su oni kažnjeni u skladu sa zakonom.

Izvor