Egipat priznao,ali ne glasa za Kosovo i Metohiju u međunarodnim organizacijama

Dačić je to rekao na početku sednice, u delu za poslanička pitanja, na konstataciju poslanice JS Zagorke Aleksić, da je predsednik te stranke Dragan Marković tokom boravka u Hurgadi, dobio informaciju da u Egiptu ne postoji nikakav dokument da je ta država priznala nezavisnost srpske južne pokrajine, ali da Priština ubraja Egipat u zemlje koje su je priznale, na osnovu jedne izjave bivšeg predsednika Morsija koju je dao tri nedelje pre odlaska sa vlasti.

afrika egipat png

“Tačno je to što je objavljeno, da je Egipat u poslednjim danima Morsija priznao KiM. Pošto ministar spoljnih poslova to nije želeo da uradi, portparpol vlade je izjavio da je Egipat priznao Kosovo. Međutim, nikakva formalna pisana odluka za to ne postoji”, rekao je Dačić, koji je bio ministar spoljnih poslova.

On je naveo da je više puta o tome pitao egipatskog minsitra spoljnih poslova Sameha Šukrija, koji mu je, kada je poslednji put bio ovde, rekao da Egipat ne želi da povlači priznanje i da ulazi u ta pitanja, ali je istakao da ta zemlja od 2015. godine ne glasa za KiM u međunarodnim organizacijama.

“Praktično se može reći da je zamrznuto priznanje. Egipat nije povukao priznanje, ali više ne glasa za Kosovo u međunarodnim organizacijama, što je značajno. Naravno da bismo mi voleli i da povuku priznanje”, rekao je Dačić.

Izvor