DJB platforma za fer izbore dostavljena skupštini i Dačiću

BEOGRAD –

Politička grupacija “Dosta je bilo” (DJB) dostavila je Narodnoj skupštini svoju platformu o izbornim uslovima za međustranački dijalog, a u pismu predsedniku skupštine Ivici Dačiću navela razočaranje jer je kako navode n dopustio mešanje EU parlamentaraca u razgovore isključivo unutrašnje prirode.

U pismu DJB je apelovao na Dačića da razgovore o ovoj temi ubuduće zadrži isključivo unutar institucija Republike Srbije.

DJB je izrazio bojazan da bi se razgovori mogli pretvoriti u cirkus i izgubiti na svojoj važnosti i delotvornosti ukoliko bi se učešće na njima bez bilo kakve diskriminacije dozvolilo i političkim opcijama koje imaju sasvim zanemarljivu ili nikakvu podršku glasača.

dosta je bilo djb png

Predložili su da učesnici razgovora budu isključivo predstavnici relevantnih političkih stranaka ili koalicija koje imaju znatnu podršku glasača a da marginalne stranke imaju zajedničkog predstavnika.

Kroz platformu ĐB predlaže sređivanje biračkih spiskova, sprečavanje svih oblika izborne krađe i fer predstavljanje političkih opcija u medijima što je u interesu svih birača.

Traži se formiranje međustranačke komisije čiji bi članovi imali pravo nadzora nad biračkim spiskom uz mogućnosti provere autentičnosti i verodostojnosti.

U platformi DJB je i izneo i devet predloga da bi bila sprečena izborna krađa, a kao najvažniji predlog za razgovor istakao je pitanje medijskih sloboda i mogućnostima fer predstavljanja relevantnih političkih opcija javnosti preko javnog medijskog servisa RTS.

Sugestija ĐB je i da se promeni izborni prag tako da tri posto važi sa za samostalno učešće stranaka i grupa građana, dok bi za koalicije u zavisnosti od broja članova izborni bili i šest odnosno devet procenata.

Za svoje predstavnike na razgovorima ĐB je odredio predsednika Sašu Radulovića i potpredsednika Vojina Biljića.

Izvor