Vojna vežba Srbije i Srpske na Manjači, razvoj namenske industrije

Dodik je rekako da je sa Stefanovićem razgovarao o više tema.

stefanovic, dodik

“Čim se stvore uslovi, a to zavisi i od pandemije, OS BiH i Vojska Srbije će održati vojnu vežbu. Mislim da će to biti prva vojna vežba”, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Stefanović je rekao da Srbija ima interes da investira u Srpsku, kao i da gradi bratski odnos.

Remont avionskih motora u Bijeljini, modernizacija zavoda na Palama

“Vojska Srbije sa namenskom industrijom Republike Srpske već ima potpisane ugovore od oko 20 miliona evra, a nedavno je potpisan i ugovor sa zavodom “Orao” u Bijeljini, u vrednosti od oko 3,7 miliona evra, za remont avionskih motora”, izjavio je Stefanović.

On je rekao i da će se razgovarati sa predstavnicima banjalučkog vojnog zavoda Kosmos, kao i o tome šta može zajednički da se uradi na modernizaciji remontnog zavoda na Palama, saopšteno je iz Ministarstva.

“Imamo dosta privrednih aktivnosti u narednom periodu koje će svakako pomoći da ljudi u Republici Srpskoj bolje žive, ali i da Vojska Srbije bude još efikasnija i opremljenija”, naglasio je Stefanović.

On je ukazao i na izuzetnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS i činjenicu da se na Vojnoj akademiji u Beogradu trenutno školuje šest njihovih pripadnika, kao i da će uskoro školovanje u Beogradu završiti i prvi pilot Helikopterske jedinice RS.

U zavisnosti od pandemije korona virusa, u oktobru bi trebalo da bude održana zajednička vežba Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači, najavio je Stefanović.

“Plan je da ova vežba bude održana ove godine na Manjači i to je jako važno”, rekao je Stefanović i podsetio da je ona treba da bude održana prošle godine.

Dodik je rekao i da su aktivnostima Visokog predstavnika od Republike Srpske otete 83 nadležnosti i dodao da Srpka te nadložnosti želi da vrati.

Rekao je da Srpska nudi koncept BiH kakav je predviđen Dejtonskim sporazumom.

“Ako tako ne može, mi ćemo viđeti na koji način ćemo pokrenuti naše pravo predviđeno poveljom Ujedinjenih nacija, a to je pravo na samoopredeljenje. Nećemo od toga odustati”, ponovio je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska traži da se poštuje Aneks deset i Dejtonski mirovni sporazum.

Rekao je i da se predstavnici Zapada često pozivaju na vladavinu prava, a krše međunarodno pravo.

Stefanović i Višković o saradnji u namenskoj industriji

Stefanović sa predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem razgovarao o realizaciji već započetih, kao i budućim projekatima, posebno u oblasti namenske industrije.

Sagovornici su izrazili spremnost za unapređenje međusobne saradnje Srbije i Republike Srpske u ovoj oblasti, u nastojanju da se očuvaju postojeća i otvore nova radna mesta u ovom sektoru.

Premijer Višković predstavio je mogućnosti fabrika iz sektora namenske industrije u Republici Srpskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U obostranom interesu Srbije i Republike Srpske je da se sačuvaju radna mesta u namenskoj industriji, te da se ulaganjem u razvoj postojećih kapaciteta i njihovom modernizacijom otvori perspektiva za nova zapošljavanja u ovoj oblasti, konstatovano je na sastanku Stefanovića i Viškovića.

Izvor