Svet: Obolelo više od 433.000 ljudi u prethodna 24 sata; U Brazilu preminulo više od 2.000 osoba, UNICEF apeluje da se obezbede vakcine za najsiromašnije

Prema SZO, broj smrtnih slučajeva se povećao za više od 7.400 u prethodna 24 sata, pa je umrlo više od 2,6 miliona pacijenata, preneo je TAS S.

korona, kovid, 19, zariste, svet

Severna i Južna Amerika imaju najviše novih zabeleženih slučajeva korone, više od 43 odsto u svetu (187.841), zatim sledi Evropa (172.812) i na kraju Istočni Mediteran (35.772).

SAD beleže pad, u Latinskoj Americi raste broj obolelih

 Broj novozaraženih od korona virusa je i dalje u padu u Severnoj Americi, ali u Latinskoj Americi raste, posebno u Brazilu, gde je u utorak zabeležen rekordan broj smrtnih slučajeva (1.972), saopštila je danas Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) sa sedištem u Vašingtonu.

“Zabrinuti smo zbog situacije u Brazilu. To nam je opasan podsetnik da broj obolelih može skočiti svakog časa”, rekla je direktorka PAHO-a Sarisa Etijen.

Ona je dodala da je broj obolelih u porastu u skoro svakoj brazilskoj saveznoj državi.

Brazil: Umrlo više od 2.000 obolelih, najviše u jednom danu

U Brazilu je danas od posledica infekcije korona virusom preminulo 2.286 osoba, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Ovo je najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu od početka pandemije u Brazilu, zemlji koja je na trećem mestu u svetu po broju zaraženih i na drugom po broju preminulih.

Od poslednjeg preseka registrovano je i 79.876 novih slučajeva kovida-19, prenosi agencija Rojters.

U Brazilu je od početka epidemije preminulo 270.656 obolelih, a zaraženo je više od 11.2 miliona ljudi.

Pakistan  počeo vakcinaciju osoba starijih od 60 godina

Pakistan je danas počeo vakcinaciju protiv virusa korona osoba starijih od 60 godina, kineskim vakcinama Sinofarm.

Te vakcine je Kina poklonila Pakistanu prošlog meseca, navodi AP.

Pakistan se nada da će ovog meseca početi da dobija vakcinu AstraZeneka, iz međunarodnog programa Kovaks.

Najavljeno je da će do juna stići 17 miliona doza te vakcine.

Broj zaraženih i umrlih od kovid-19 počeo je da raste od 1. marta, kada je u školama obnovljena redovna nastava. 

SAD: Iz Eli Lili and Co. najavljen novi lek protiv kovida-19

 Iz američke kompanije Eli Lili and Co najavljen je novi lek protiv kovida-19 koji, prema rezultatima ispitivanja 750 slučajeva, smanjuje broj teških formi bolesti i smrtnost kod zaraženih za 87 odsto.

Rezultati su dobijeni nakon druge velike studije o efektima terapije sa antitelima bamlanivimab i etesevimab, koja se pokazala efikasnom u lečenju blažih i srednje teških formi kovida-19, preneo je Rojters.

Šef naučnog tima kompanije Eli Lili and Co, Danijel Skovronski, izrazio je očekivanje da će dobijeni rezultati podstaći lekare na širu primenu ovih antitela u borbi sa bolešću.

Diznilend se otvara do kraja aprila?

Glavni direktor grupacije Dizni Bob Čapek očekuje da će najveći zabavni park na svetu Diznilend biti otvoren do kraja aprila, zahvaljujući odluci kalifornijskih vlasti o popuštanju epidemioloških mera nakon pada broja zaraženih korona virusom u toj državi, prenosi SEEbiz.

“Nadamo se da će se situacija i dalje popravljati i da ćemo do kraja aprila moći da otvorimo naše parkove za posetioce uz ograničenje kapaciteta”, kaže Čapek.

Naveo je da će u narednih nedelju dana biti objavljen datum otvaranja Diznilenda.

Kalifornija je u petak izvestila da bi Diznilend i drugi zabavni parkovi, zatvoreni zbog pandemije pre godinu dana, mogli biti otvoreni 1. aprila ako njihov okrug više ne bude u “tamno crvenoj zoni”, području najvećeg rizika po kalifornijskim merilima.

Okrug Orindž, u kome je Diznilend, još je u “tamno crvenoj zoni”, ali bi za nekoliko nedelja mogao da pređe na niži, crveni nivo.

Izrael vakcinisao 600 dece Fajzerom, nema ozbiljnijih nuspojava

Na stotine dece između 12 i 16 godina koji su dobili Fajzerovu vakcinu protiv kovida u Izraelu nisu dobili ozbiljne nuspojave, rekao je visoki zdravstveni funkcioner za Gardijan, što je jedan od prvih znakova da bi vakcinacija maloletnika mogla da bude bezbedna.

Izraelsko ministarstvo zdravlja je preporučilo da se vakcinišu tinejdžeri koji boluju od hroničnih bolesti, zbog čega su u većoj opasnosti ukoliko dobiju korona virus.

“Dosad smo imunizovali oko 600 dece. Nismo videli neke velike nuspojave, čak i male nuspojave su bile vrlo retke. To je ohrabrujuće”, rekao je Boaz Lev, šef tima za imunizaciju.

Izvor