Španci hoće da proizvode vakcinu Sputnjik; U Italiji različita reagovanja na rusku vakcinu

“Što se tiče IberAtlantika, mogu da potvrdim da smo u pregovorima sa još nekim firmama, koje ne mogu da imenujem, kao i sa Ruskim direktnim investicionim fondom o predlogu da dovedemo Sputnjik V u Španiju, na Iberijsko poluostrvo i na evropsko tržzište”, rekao je Mourino za TAS S, ali nije želeo da otkriva dokle su stigli razgovori.

sputnjik, ve, vakcina

Krajem februara, zamenik premijera Aleksandar Novak je rekao da je nakon razgovora sa Španijom o trgovini i ekonomskoj saradnji Rusija izrazila spremnost da sarađuje sa Španijom o proizvodnji vakcine i o zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Različita reagovanja u Italiji na rusku vakcinu

Ugovor o proizvodnji ruske vakcine “Sputnjik V” u Italiji, čini se iznenadio je sve, izuzev stranke desnog centra “Liga”, piše list “Hafington post”.

Vođa stranke Mateo Salvini je još pre desetak dana zvanično zatražio uvoz ruske vakcine, a pre toga je regija Lombardija, gde je uticaj “Lige” veoma jak i raširen, i zvanično zatražila od centralne vlade u Rimu odobrenje za uvoz i korišćenje ruske vakcine.

Sve do sada zvanični odgovor uvek je bio negativan.

Predsednik italijansko-ruske privredne komore Vićenco Trani ocenjuje da se radi o “istorijskom dogovoru koji pokazuje dobre odnose između dve zemlje i činjenicu da su italijanski privrednici sposobni da gledaju mimo političkih polemika”.

Predsednik vlade Mario Dragi, i vlasti regije Lombardija su vest ocenili kao “privatni dogovor”, a premijer je tim povodom naglasio “da će se Italija pridržavati dogovora unutar Evropske Unije”.

Iza ovih diplomatskih izjava, proizvodnja ruske vakcine je po svoj prilici potreba da se masovna imunizacija stanovništva, koja kasni u odnosu na prvobitni plan od 1, do 2 meseca, ubrza.

A to za sada nije moguće ako se koriste samo one vakcine koje je Italija naručila putem zajedničkog EU mehanizma.

Naime jednostranim odlukama proizvođača vakcina koje se sada koriste u Italiji “Fajzer”, “Moderna”, “Astrazeneka” i najnovija “Džonson&Džonson”, isporuka dogovorenih količina leka kasni.

Zvaničnici koji su do sada odbijali upotrebu u Italiji ruske vakcine pozivali su se na činjenicu da Evropska agencija za lekove (EMA) još nije odobrila njenu upotrebu u EU.

Još pre neki dan, direktor EMA je ocenio upotrebu “Sputnjika V” , pre nego što to odobri agencija, kao “ruski rulet”, aludirajući na eventualne rizike.

Međutim, ruska vakcina se već koristi u 46 zemalja, uključujući Mađarsku i Slovačku koje su deo EU.

Pored toga, ugledni naučno-istraživački klinički centar “Spalancani” iz Milana je već ranije pozitivno ocenio ruski lek, a pre toga pozitivna recenzija objavljena je u engleskom naučnom časopisu “Lanset”.

Oni koji se protive proizvodnji i upotrebi “Sputnjika V” u Italiji tvrde da se radi o “političkom marketingu koji lično nadgleda ruski predsednik Putin”.

Na sličan način, podseća list, komentarisana je i masovna pomoć koju je Rusija uputila Italiji na vrhuncu prvog talasa pandemije kovida-19, kada su mnoge zemlje koje se deklarišu kao prijatelji, zakasnili za nekoliko meseci.

Izvor