Restitucija – obeštećenje od 15 odsto neprihvatljivo (AUDIO)

Oni ponovo ističu i zahtev za vraćanje imovine u naturalnom obliku za sve gde je to moguće, te ukazuju da su u tom procesu mnogi diskriminisani dok su neki privilegovani.

agencija, restitucija

“Mreža za restituciju svim svojim članovima i drugim naslednicima savetuje da se žale na rešenja o obeštećenju jer time trajno gube pravo na svoju imovinu”, kaže za Radio Novi Sad predsednik te organizacije Mile Antić.

On objašnjava šta je suština njihovih aktuelnih zahteva za zakonske izmene i dodaje da bi ignorisenjem te inicijative država nastavila da diskriminiše mnoge naslednike oduzete imovine.

Antić ističe da su se pokazale netačnim tvrdnje da nema dovoljno državne imovine za obeštećenje u naturi koja se pokazala da je apsolutno najbolje rešenje.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić objašnjava da utvrđeni koeficijent od 0,15 znači da onaj kome je utvrđena vrednost imovine 100.000 evra dobiti 15.000 evra, odnosno za milion evra – 150.000 evra mada je, podsećam, maksimalni iznos obeštećenja po podnosiocu zahteva tj.po starom vlasniku je 500 hiljada.

“Isplate počinju iduće godine a rešenja se donose do 30. juna ove godine i kada postanu pravosnažna, šalju se u Ministarstvo finansija te ono sprema isplatu za iduću godinu” dodaje Sekulić.

U prvoj godini se sprema akontacija od 10 odsto a kasnije obveznice.

Mile Antić iz Mreže za restituciju tvrdi, međutim, da je budžetski fond za restituciju prazan i da se ni ne puni, te da postoje ozbiljne sumnje da će ikakvih isplata naslednicima uopšte biti.

Iz Agencije za restituciju navode, međutim, da je do sada doneto 60.000 odluka u predmetima od ukupno 85.000 zahteva za vraćanje oduzete imovine, te da je naturalna restitucija u završnoj fazi, izuzev poljoprivrednog zemljišta.

Oni navode da je tako u Novom Sadu ostalo još od dve do dve i po godine za vraćanje poljoprivrednog zemljišta, dok će se pararelno donositi i rešenja o pravu na obeštećenje.

Najavljuju i da će za tri do četiri godine biti doneta sva prvostepena rešenja.

Izvor