Region: U Severnoj Makedoniji od večeras ponovo policijski čas, Tuzlanski kanton popušta mere, Crna Gora traži pomoć od Evropske unije i NATO

Policijski čas će trajati od 22 sata do 5 ujutro.

severna, makedonija, kovid, ambulantna, kola

Vlada je odlučila i o uvođenju 14-dnevnom obaveznom karantinu za sve koji dolaze iz afričkih zemalja.

Odluka o uvođenju policijskog časa doneta je zbog rasta broja novozaraženih i velikog pritiska na zdravstveni sistem.

Situacija u risanskoj bolnici alarmantna

Zbog složene epidemiološke situacije i činjenice da se 33 medicinska radnika Specijalne bolnice “Dr Vaso Ćuković” u Risnu nalaze u izolaciji zbog infekcije korona virusom, obustavljeni su svi redovni ambulantni pregledi u toj zdravstvenoj ustanovi, izjavio je direktor te ustanove Vlado Popović.

“Svedoci smo da smo u najsloženijoj situaciji od početka epidemije. U bolnici imamo 33 naša medicinska radnika koja su u izolaciji zbog infekcije virusom, tri nemedicinska radnika. Situacija je složena i teško je organizovati rad svih službi”, rekao je Popović za TVCG.

Podsetio je da su do početka februara uspeli da održe status čiste bolnice koji su dobili na početku epidemije.

Ali, kako se situacija otimala kontroli, brojke su poražavajuće na dnevnom nivou.

“Situacija je alarmantna, kako u našoj, tako i u svim drugim ustanovama u zemlji. Čitav sistem je došao do krajnje tačke opterećnosti”, rekao je Popović, preneo je portal RTCG.

Podgorička Pobjeda objavila je danas da je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović pismom od zemalja članica EU i NATO tražio hitnu pomoć u kadrovima jer se, kako je naveo, zdravstveni sistem nalazi pred pucanjem.

Tuzlanski kanton popušta mere, a beleži najveći broj smrtnih slučajeva u FBiH

Tuzlanski kanton, koji beleži najveći broj smrtnih slučajeva u FBiH, odlučio je da popusti neke mere, pa ugostiteljski objekti ponovo mogu da rade do 23 časa.

“Kao što znate prethodnom odlukom kriznog štaba ograničenje rada ugostiteljskih objekata bilo je do 20 sati. Na prethodnom sastanku sa ugostiteljima odredili smo da ćemo 9. marta doneti odluku po tom pitanju”, kaže ministar zdravlja Tuzlanskog kantona Božo Jurić, a prenosi N1 BiH.

U Tuzlanskom kantonu od početka pandemije umrlo je 647 osoba obolelih od korona virusa, dok je registrovano nešto manje od 14 hiljada obolelih.

Poređenja radi, u Kantonu Sarajevo, u kojem je registrovan najveći broj slučajeva, više od 32 hiljade, preminulo je 566 osoba.

I dok kantoni pojedinačno odlučuju o merama, očekuju se nove naredbe Federalnog kriznog štaba koji je juče zasedao.

O njima bi trebalo u četvrtak da se izjasni Vlada FBiH.

“Nove naredbe i preporuke bi trebalo da budu rigoroznije, da nam pomognu da zaustavimo ovaj uzlazni trend u incidenciji kovid pacijenata”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje FBiH Davor Pehar.

Prema poslednjim podacima, registrovano je 1.250 novozaraženih i 48 smrtnih slučajeva.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata registrovana su 283 nova slučaja, što znači da je skoro svaki treći testirani pozitivan.

“Problem je što i kada imate 80 odsto ljudi koji poštuju mere i 20 odsto onih koji ih ne poštuju dovoljno je da omogući da se virus unese u populaciju i da se širi”, naglasila je lekar UKC RS Danica Momčičević.

Brojevi na grafikonima smrtnih slučajeva i zaraženih u Bosni i Hercegovini ponovo rastu, podseća N1, a lekari koji strahuju od bilansa iz novembra i decembra apeluju na poštovanje epidemioloških mera.

Crna Gora traži hitnu pomoć zemalja Evropske unije i NATO u kadrovima

Crna Gora od Evropske unije i NATO zatražila je hitnu pomoć u zdravstvenim radnicima, koji bi im pomogli u borbi protiv korona virusa, jer im je, kako je naveo ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, zdravstveni sistem pred pucanjem.

U pismu kolegama u zemljama članica EU, Radulović je tražio da, ukoliko su u mogućnosti, u Crnu Goru hitno pošalju lekare, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, piše podgorička Pobjeda.

Napominje se da o ovom apelu Evropskoj uniji vlada nije informisala crnogorsku javnost.

Podrška se, kako se navodi, traži u okviru Mehanizama civilne zaštite (EU Civil Protection Mehanism) da bi se epidemija u Crnoj Gori pokušala staviti pod kontrolu.

“Kako bi se suprotstavili tom izazovu, obnovili smo zahtev ka EU civilnom mehanizmu zaštite (EU Civil Protection Mehanism) za dodatnu pomoć. Ovoga puta tražimo ljudske resurse – doktore, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, koji bi, ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, bili raspoređeni i pomogli borbu protiv ozbiljne bolesti njihovim crnogorskim kolegama. Pomoć u doktorima i ostalom medicinskom osoblju iz vaše zemlje nam je potrebna hitno”, navodi Radulović u pismu u koje je Pobjeda imala uvid.

Izvor