Region: Nagli skok broja novozaraženih u svim zemljama regiona; Crna Gora zaključala 11 gradova i opština

Broj novozaraženih u Hrvatskoj se u jednom danu više nego udvostručio, pa su tako od jučerašnjih 491 danas registrovana 962 nova slučaja, što je broj aktivnih povećalo na 3.981, objavio je Nacionalni Štab.

hrvatska, korona, kovid, ljudi, ulica

Prijavljena su četiri smrtna slučaja – dve ženske i dve muške osobe.

Uprkos ovakom rastu brojeva član vladinog naučnog tima za borbu protiv korona virusa Gordan Lauc kaže da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj “jako dobra”.

U BiH, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu je danas manje testiranih 4.214 i manje novozaraženih u odnosu na juče – 1.110. Broj novozaraženih drugi dan za redom, međutim, prelazi 1.000. Manje je i preminulih pacijenata – 37 u odnosu na jučerašnjih 48.

Od ukupnog broja novozaraženih u BiH, više od polovine – 650 je u Kantonu Sarajevo, gde je situacija alarmantna.

Samo u Federaciji BiH testirano je 3.157 uzoraka, novozaraženih je 808, najviše u Kantonu Sarajevo, a prijavljeno je i 27 novih smrtnih ishoda.

Trenutno je u tom entitetu aktivno 8.395 slučajeva pozitivnih na korona virus.

U Republici Srpskoj testiran je 941 laboratorijski uzorak, a koronavirus je potvrđen kod 263 osobe. Radi se o 122 muške i 141 ženskoj osobi, od kojih je 27 mlađe, 165 srednje i 71 osoba starije životne dobi.

Prijavljeno je osam smrtnih ishoda.

U Brčko distriktu je testirano 116 osoba od kojih je 39 novozaraženih, dok su dve osobe preminule. Broj aktivnih slučajeva je 266.

U Crnoj Gori je i danas osam preminulih pacijenata i 654 novozaraženih korona virusom, 42 više nego juče. Testirano je 2.279 uzoraka

Broj aktivnih slučajeva Crnoj Gori je 9.124.

Slovenija je testirala 6.017 uzoraka, pozitivne su 952 osobe ili 15,2 odsto od broja testiranih. Sedmodnevni prosek novozaražeih je 728, a prijavljena su četiri smrtna slučaja.

U Severnoj Makedoniji je od večeras u 22 do sutra ujutru u 5 sati na snazi policijski čas, a uveden je, jer širenje zaraze ugrožava zdravstveni sistem zemlje. Prema najnovijim podacima u Makedoniji je svega 290 praznih bolničkih kreveta.

Policijski čas će trajati od 22 sata do 5 ujutro.

Vlada je odlučila i o uvođenju 14-dnevnom obaveznom karantinu za sve koji dolaze iz afričkih zemalja.

Odluka o uvođenju policijskog časa doneta je zbog rasta broja novozaraženih i velikog pritiska na zdravstveni sistem.

Situacija u risanskoj bolnici alarmantna

Zbog složene epidemiološke situacije i činjenice da se 33 medicinska radnika Specijalne bolnice “Dr Vaso Ćuković” u Risnu nalaze u izolaciji zbog infekcije korona virusom, obustavljeni su svi redovni ambulantni pregledi u toj zdravstvenoj ustanovi, izjavio je direktor te ustanove Vlado Popović.

“Svedoci smo da smo u najsloženijoj situaciji od početka epidemije. U bolnici imamo 33 naša medicinska radnika koja su u izolaciji zbog infekcije virusom, tri nemedicinska radnika. Situacija je složena i teško je organizovati rad svih službi”, rekao je Popović za TVCG.

Podsetio je da su do početka februara uspeli da održe status čiste bolnice koji su dobili na početku epidemije.

Ali, kako se situacija otimala kontroli, brojke su poražavajuće na dnevnom nivou.

“Situacija je alarmantna, kako u našoj, tako i u svim drugim ustanovama u zemlji. Čitav sistem je došao do krajnje tačke opterećnosti”, rekao je Popović, preneo je portal RTCG.

Podgorička Pobjeda objavila je danas da je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović pismom od zemalja članica EU i NATO tražio hitnu pomoć u kadrovima jer se, kako je naveo, zdravstveni sistem nalazi pred pucanjem.

Tuzlanski kanton popušta mere, a beleži najveći broj smrtnih slučajeva u FBiH

Tuzlanski kanton, koji beleži najveći broj smrtnih slučajeva u FBiH, odlučio je da popusti neke mere, pa ugostiteljski objekti ponovo mogu da rade do 23 časa.

“Kao što znate prethodnom odlukom kriznog štaba ograničenje rada ugostiteljskih objekata bilo je do 20 sati. Na prethodnom sastanku sa ugostiteljima odredili smo da ćemo 9. marta doneti odluku po tom pitanju”, kaže ministar zdravlja Tuzlanskog kantona Božo Jurić, a prenosi N1 BiH.

U Tuzlanskom kantonu od početka pandemije umrlo je 647 osoba obolelih od korona virusa, dok je registrovano nešto manje od 14 hiljada obolelih.

Poređenja radi, u Kantonu Sarajevo, u kojem je registrovan najveći broj slučajeva, više od 32 hiljade, preminulo je 566 osoba.

I dok kantoni pojedinačno odlučuju o merama, očekuju se nove naredbe Federalnog kriznog štaba koji je juče zasedao.

O njima bi trebalo u četvrtak da se izjasni Vlada FBiH.

“Nove naredbe i preporuke bi trebalo da budu rigoroznije, da nam pomognu da zaustavimo ovaj uzlazni trend u incidenciji kovid pacijenata”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravlje FBiH Davor Pehar.

Prema poslednjim podacima, registrovano je 1.250 novozaraženih i 48 smrtnih slučajeva.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 sata registrovana su 283 nova slučaja, što znači da je skoro svaki treći testirani pozitivan.

“Problem je što i kada imate 80 odsto ljudi koji poštuju mere i 20 odsto onih koji ih ne poštuju dovoljno je da omogući da se virus unese u populaciju i da se širi”, naglasila je lekar UKC RS Danica Momčičević.

Brojevi na grafikonima smrtnih slučajeva i zaraženih u Bosni i Hercegovini ponovo rastu, podseća N1, a lekari koji strahuju od bilansa iz novembra i decembra apeluju na poštovanje epidemioloških mera.

Crna Gora traži hitnu pomoć zemalja Evropske unije i NATO u kadrovima

Crna Gora od Evropske unije i NATO zatražila je hitnu pomoć u zdravstvenim radnicima, koji bi im pomogli u borbi protiv korona virusa, jer im je, kako je naveo ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, zdravstveni sistem pred pucanjem.

U pismu kolegama u zemljama članica EU, Radulović je tražio da, ukoliko su u mogućnosti, u Crnu Goru hitno pošalju lekare, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, piše podgorička Pobjeda.

Napominje se da o ovom apelu Evropskoj uniji vlada nije informisala crnogorsku javnost.

Podrška se, kako se navodi, traži u okviru Mehanizama civilne zaštite (EU Civil Protection Mehanism) da bi se epidemija u Crnoj Gori pokušala staviti pod kontrolu.

“Kako bi se suprotstavili tom izazovu, obnovili smo zahtev ka EU civilnom mehanizmu zaštite (EU Civil Protection Mehanism) za dodatnu pomoć. Ovoga puta tražimo ljudske resurse – doktore, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, koji bi, ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, bili raspoređeni i pomogli borbu protiv ozbiljne bolesti njihovim crnogorskim kolegama. Pomoć u doktorima i ostalom medicinskom osoblju iz vaše zemlje nam je potrebna hitno”, navodi Radulović u pismu u koje je Pobjeda imala uvid.

Počela vakcinacija u Opštoj bolnici u Sarajevu

U Opštoj bolnici u Sarajevu danas je počela vakcinacija zdravstvenih radnika vakcinom Astra/Zeneka, koju je Federaciji BiH donirala Srbija.

bosna, kovid, odelo, maska

Prvu vakcinu je primio infektolog kovid odeljenja ove bolnice Ednan Drljević, a posle njega i direktor te bolnice Ismet Gavrankapetanović.

U Opštoj bolnici u Sarajevu vakcinu će dobiti 170 zdravstvenih radnika, a prema planu vakcinacija će biti davršena danas.

Sarajevski portal Klix je preneo da je direktor UKC-a u Tuzli jučer rekao da ne želi da zaposlenima u tom centru daje prve doze ove vakcine jer, kako je kazao, ne postoji garancija da će druge doze stići na vreme.

Inače, 5.000 vakcina iz donacije Srbije, u Sarajevo je nedavno dopremio predsednik Aleksandar Vučić za potrebe Federacije BiH.

Lauc: Epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra

Naučnik Gordan Lauc, koji je i član vladinog naučnog tima za borbu protiv korona virusa, izjavio je danas da je Hrvatska u veoma dobroj epidemiološkoj situaciji, uprkos, kako kaže, blagom porastu zaraze u protekle tri sedmice.

“Imamo blagi porast zaraze u protekle tri sedmice – oko 20 odsto sedmično, što znači da se broj slučajeva povećao za gotovo 70 odsto, ali brojevi su još uvek niski”, rekao je Lauc za hrvatski Javni servis HRT.

Zanimljivo je, rekao je Lauc, da broj dnevno hospitalizovanih ne raste tim tempom, odnosno da je taj broj veći za samo 10 odsto.

Smatra da se već polako vidi efekat imunizacije rizične grupe.

“Onog trenutka kad zaštitimo najstarije mnogo ćemo manje brinuti o svemu”, naveo je Lauc.

U Hrvatskoj umrlo četvoro, zaraženo 962

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata prijavljena četiri smrtna ishoda kovida 19, a registrovana su još 962 slučaja zaraze korona virusom, saopštio je danas u Zagrebu Nacionalni štab civilne zaštite.

Zdravstvene vlasti u evidenciji vode 3981 aktivan slučaj infekcije, među kojima je 807 pacijenata na bolničkom lečenju, a 82 su na respiratorima.

Od prvog slučaja zaraze koronavirusom u februaru prošle godine Hrvatska je registrovala više od 248.000 zaraženih od kojih je 5625 preminulo.

Do danas je ukupno testirano 1.403.628 osoba, od toga 7.499 u poslednja 24 sata, a u samoizolaciji je trenutno 14.537 osoba.

Drljević:Imamo garanciju Vlade Srbije za drugu dozu

Lekar Opšte bolnice u Sarajevu Ednan Drljević i direktor te bolnice Ismet Gavrankapetanović, prvi su danas primili vakcine protiv korona virusa iz donacije Srbije i na tome zahvalili predsedniku Aleksandru Vučiću.

Drljević je, prenosi sarajevski portal Klix, rekao da imaju pisanu garanciju od Vlade Srbije da će u predviđenom roku dobiti drugu dozu vakcine.

Za njega je, kazao je, vakcinisanje prekid stresa, jer nema nikakvih antitela, a svaki dan je u kontaktu sa zaraženima.

“Ova vakcinacija je organizovana po kriterijima zavoda, poređani po godinama i komorbiditetima. Ja sam po godinama i tim kriterijima prvi primio vakcinu, ne po nečemu drugom”, kazao je.

Govorio je, kaže da će primiti bilo kakvu vakcinu i istakao da je njegov rođak koji radi na jednoj klinici u Švetskoj tek danas primio vakcinu isto AstraZeneka.

Drljević je naglasio da je pandemija uveliko opasnost za psihičko zdravlje, kaoa i da vakcinacija prekida agoniju koja traje 13 meseci. Gavrankapetanović je rekao da je ovo za njih veoma značajan dan, jer će biti vakcinisan “prvi ešalon onih koji ulaze u COVID odeljenja”.

“Zahvalio bih predsedniku Vučiću na donaciji vakcina. Ovo su teški dani, upućujem poziv stanovništvu da se čuva, jer će nam tako pomoći da zdravstveni sistem ostane stabilan”, kazao je Gavrankapetanović.

Crna Gora zaključala 11 gradova i opština

Ova mera će važiti u narednih sedam dana. Pooštrena mera važi za gradove i opštine koje imaju 14-dnevnu stopu incidence na 100.000 stanovnika veću od 800, a to su: Podgorica, Budva, Tivat, Herceg Novi, Ulcinj, Cetinje, Nikšić, Plužine, Bar, Kotor i Pljevlja.

Takođe je zabranjeno kretanja stanovnika izvan tih opština, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde, saopštio je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Galić je na pres konferenciji rekao da novim epidemiološkim merama zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela.

U navedenim gradovima nastava će se obavljati onlajn već od sutra u škola, a vrtići od petka.

Granice sa susednim zeljama ostaju otvorene, a crnogorski državljani i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, kao i stranci, osim ako ulaze iz BiH, Srbije, tzv. Kosova ili Albanije, moraju da prilože negativan rezultat PCR ili brzog antigen testa, ne starijeg od 48 sati ili pozitivnog serološkog nalaza na antitijela, ne starijeg od mesec dana.

Policijski čas u Crnoj Gori ostaje na snazi, a na konferenciji je rečeno da će izlazak iz objekta stanovanja nakon 21 sat i nenošenje maski ubuduće biti posebno kažnjavano

Izvor