Pašinjan smenjuje vojni vrh, vojska tražu njegovu ostavku

JEREVAN –

Vojno rukovdstvo Jermenije ponovilo je danas svoj poziv premijeru Nikolu Pašinjanu da odstupi s vlasti nekoliko sati nakon što je vlada objavila da je smena načelnika generalštaba Onika Gasparijana od danas zvanična, što dodatno pogoršava aktuelnu političku krizu u zemlji, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj novinske agencije TASS.

Agencija navodi da je premijer Pašinjan izjavio danas da je načelnik Generalštaba Onika Gasparjan zvanično razrešen dužnosti, nakon što je vojska zatražila da on odstupi s vlasti.

jermenija, policija, pasinjan, sdemonstracije

Rojters prenosi da je Pašinjan koji je na vlasti od 2018. godine suočen sa krizom, vojska od 25. februara traži njegovu ostavku navodeći kao razlog katastrofalne odluke vlade tokom prošlogodišnjeg sukoba sa Azerbejdžanom zbog oblasti Nagorno Karabah.

Pašinjan je taj potez vojnog vrha nazvao pokušajem puča i pokušao da smeni načelnika generalštaba, ali je predsednik Armen Sarkisjan, koji je vrhovni komandant vojske, odbio da skloni Gasparjana sa te funkcije pre izjašnjavanja Ustavnog suda , a hiljade pristalica opozicije u utorak je blokiralo parlament zahtevajući ostavku jermenskog premijera, navodi agencija.

Izvor