Evropa: U Mađarskoj čokoladne zeke sa špricevima sa vakcinama za Uskrs, u Poljskoj rekordan broj novoobolelih, Italija: Stanje teško kao pred Božić

Vlasti Forarlberga sa saveznom vladom postigle su dogovor da otvore ugostiteljske objekte, i to ne samo bašte, već u potpunosti. Međutim uslov za posetu ugostiteljskom objektu jeste negativan antigenski test.

korona, virus, kovid, 19, zariste, svet, evropa, pandemija, 9

Takođe od ponedeljka moćiće ponovo da se održavaju manifestacije sa do 100 osoba, a za posetu tih skupova isto je potreban negativan test, a važe i kućni testovi. Međutim, ostaje na snazi ograničenje slobode kretanja od 20 do 5 časova.

To znači da će ugostitelji moći da rade samo do 20 časova, kao i da manifestacije neće smeti da traju duže od tog vremena. Pored toga dozvoljava se rad klubova za decu i mlade, pre svega sportske i kulturne. To će omogućiti i ponovni rad srpskih klubova u Forarlbergu, koji su mesecima bili zatvoreni. Što se ugostiteljskih objekata tiče dozvoljeno je maksimalno četiri osobe za stolom, ukoliko nisu iz istog domaćinstva.

Kontrolu negativnih testova moraće da sprovede ugostitelj. Što se kućnih testova tiče pokrajina je razvila posebnu onlajn platformu, na kojoj se moraju, nakon registracije, postaviti urađeni testovi, a nakon kontrole dobija se potvrda uz QR kod na mobilni telefon kojim je moguće posetiti otvorene objekte.

Pokrajina je već naručila milion kućnih testova, koji će od ponedeljka početi da se dele. Kada je reč o manifestacijama, na njima je obavezno sedenje i to sa FFP2 maskom. Kada je reč o sportu i kulturi za decu i omladinu prema novim pravilima aktivnosti pod vedrim nebom mogu da se odvijaju bez testiranja, dok je za aktivnost u prostorijama potreban negativan kućni test, koji može da se uradi i na licu mesta.

Inače na otvorenom ograničen je broj dece do 20, a u zatvorenom prostoru do deset. Sportski trening je za mlade do 18 godina moguć, a tako i fudbalski trening, dok su utakmice i dalje zabranjene. Pokrajinske vlasti ističu da se radi o testu, za čiji uspeh je potrebna podrška i saradnja sa stanovništvom. Situacija će se pratiti tri do četiri nedelje, nakon čega će se analizirati situacija, a ako se popuštanje mera pokaže ispravnim uslediće dalja. 

Nemačka: Najavljeno ubrzanje vakcinacije

 U Nemačkoj se najavljuje ubrzanje vakcinacije kada od aprila lekari opšte prakse budu počeli da vakcinišu, ali postavljeni cilj da se imunizuje 25 odsto populacije svakog meseca nije realan, poručio je danas nemački ministar zdravstva Jens Špan.

“Broj mesečno vakcinisanih neće odmah porasti na 20 miliona, ili 10 miliona nedeljno”, izjavio je za ZDF TV Špan, prenosi Rojters.

Nemci su nezadovoljni dinamikom vakcinacije, jer je svega 6,4 odsto populacije od oko 83 miliona ljudi dobilo prvu dozu vakcine.

Prvi čovek udruženja lekara Nemačke ocenio je da bi sa lekarima uključenim u administrairanje vakcina, nedeljno moglo da se imunizuje oko pet miiona ljudi.

On je apelovao na vladu da što pre odobri da se u vakcinaciju uključe lekari opšte prakse.

U Poljskoj najviše novozaraženih od novembra

Poljska je danas prijavila 17.260 novih slučajeva korona virusa, što je najviši bilans zaraze na dnevnom nivou od novembra, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ova zemlja suočava se sa trećim talasom pandemije korona virusa, prenosi Rojters.

Ukupan broj kovid slučajeva u Poljskoj premašio je 1,8 miliona. Od početka pandemije preminulo je skoro 46.000 pacijenata.

Mađarska:Čokoladne zeke sa špricevima sa vakcinama za Uskrs

 Pred dolazak proleća mađarski poslastičar Laslo Rimoci poslao je poruku nade za Uskrs napravivši čokoladne zeke koji drže špriceve sa vakcinama.

zecevi jpg

Rimoci je rekao da vakcine napravljene od fine italijanske čokolade

posute srebrnim prahom, signaliziraju da postoji izlaz iz pandemije korona virusa, preneo je Rojters.

Za razliku od njegovih božićnih čokoladnih Deda Mrazova, Rimocijeve zeke ne nose maske.

“Vakcine nisu ispunjene, to je samo 100 odsto kvalitetno italijansko mleko ili tamna čokolada”, rekao je Rimoci dok je oblikovao čokoladne vakcine u svojoj maloj radionici u Lajošmižeu, 70 km južno od Budimpešte.

“Za one koji misle da ću upropastiti dobro raspoloženje dece za Uskrs, mogu da pravim i zeke bez vakcina kao alternativu”, dodao je Rimoci.

Španska vlada ne zna za ugovore o proizvodnji Sputnjika V

Španska vlada saopštila je danas da nema saznanja o postojanju bilo kakvog ugovora o domaćoj proizvodnji ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V.

Saopštenje je izdato nakon što je Ruski direktni investicioni fond (RDIF) saopštio da je postigao sporazume u Španiji, Francuskoj i Nemačkoj, preneo je Rojters.

U ovom trenutku nemamo saznanja da je zaključen bilo kakav ugovor o proizvodnji u Španiji, saopštilo je špansko Ministarstvo zdravlja.

Italija: Stanje teško kao pred Božić, plan vakcinacija kasni

U jednom danu u Italiji od kovida je preminulo 376 ljudi, novozaraženih je više od 22.000, a u odeljenjima intenzivne nege zabeleženo je rekordnih, novih 278 pacijenata u teškom stanju, i sada ih je ukupno 2.756, izveštava agencija Ansa.

Naslovom “Ponovo Božić”, aludirajući na tešku epidemiološku situaciju pred praznike u decembru, list “Il Manifesto” opisuje ozbiljnost sadašnjeg stanja.

Gradonačelnik Napulja Luidzi de Madzistris rekao je da su gradske bolnice prepune kovid-pacijenata.

Vladin naučno-tehnički komitet predlaže pooštravanje mera u svim delovima Italija, još se isključuje totalno zatvaranje, a premijer Mario Dragi pozvao je sve “da ne gube vreme i poštuju dogovorene mere”.

“Ovo nije vreme za neslaganje”, upozorava premijer.

Prema pisanju medija, raste i broj zaraženih od korona virusa i u zatvorima.

U protekloj sedmici broj zaraženih je porastao od 410 na 468.

Italijanski zatvori decenijama pate od prenatrpanosti i sada nije moguće održavati fizičku distancu, kao anti-kovid meru.

Prema novoj uredbi ministra za zdravstvo Roberta Speranca, zatvorenici i zatvorsko osoblje su svrstani u rizičnu kategoriju i kao takvi imaće prednost za vakcinisanje.

Međutim, problemi sa vakcinisanjem u Italiji se pogoršavaju.

Najnovija vest je da je i američki proizvođač Džonson&Džonson objavio da neće biti u mogućnosti da isporuči Italiji dogovorenu količinu leka.

Već ranije i proizvođači vakcina “Fajzer”, “Moderna” i “Astrazeneka” su samostalno smanjili isporuku dogovorenih količina leka.

Zbog toga plan masovne imunizacije stanovništva u Italiji kasni više od mesec dana.

Portugalija: Odobrena vakcina AstraZeneka i za starije od 65

 Nadležne institucije u Portugalu odobrile su danas primenu vakcine AstraZeneka i za populaciju stariju od 65 godina, jer su istraživanja pokazala da sprečavaju zaražavanje i smanjuju broj teških formi kovida kod starijih osoba.

Portugal se oštro bori protiv pandemije i od januara je broj novozaraženih i preminulih značajno smanjen.

U poslednja 24 sata evidentirano je 847 novozaraženih korona virusom i 30 smrtnih ishoda među kovid pacijentima, preneo je Rojters.

Od početka pandemije u Portugalo je potvrđeno ukupno oko 748 hiljada zaraženih i 16.595 preminulih, a do sada je obe doze vackcine primilo približno 295 hiljada od ukupno 10 miliona Portugalaca.

U Portugaliji se koriste vakcine kompanije Fajzer, Moderna i od danas AtraZeneka, a na llisti prioritetnih primalaca vakcine od danas se nalaze oboleli od Dounovog sindroma i zaposleni u školstvu.

Pooštravanje mera u Sofiji zbog porasta broja novozaraženih

Zbog porasta broja novoinficiranih glavni grad Bugarske Sofija ponovo pooštrava antiepidemijske mere, a gradonačelnica Jordanka Fandakova je na svom Fejsbuk nalogu potvrdila da će od kriznog štaba danas zahtevati da odobri oštrije restrikcije.

Ukoliko njen predlog bude prihvaćen, što se može očekivati, deca od pet do 12 godina ponovo će imati on-lajn nastavu u periodu od dve nedelje, a ugostiteljski objekti, hoteli i igraonice radiće skraćeno do 22 časa, prenosi BTA.

Ministarstvo zdravstva Bugarske naredilo je da se obezbedi dodatni broj bolničkih kreveta, a prema rečima granonačelnice Sofije, trenutno je 1.630 pacijenata hospitalizovano, među njima 191 u intenzivnnoj nezi.

Restriktivne mere su na snazi i u drugim delovima Bugarske nakon prošlonedljenog apela nacionalnog kriznog štaba da se lokalne sampuprave aktivnije angažuju u borbi protiv kovida-19.

Izvor