Brent se “drži” na 68 dolara po barelu, WTI na 64 dolara

Severnomorska nafta Brent trgovana je u 14:38 časova po srednjoevropskom vremenu za 68,07 dolara po barelu, što je porast od 55 centi ili 0,8 odsto u odnsou na utorak, a američka WTI nafta je ojačala za 53 centa, takođe za 0,8 posto, na 64,54 dolara za zabre., izveštava Rojters.

opek naftasi zgrada jpg

OECD je u novom izveštaju, objavljenom juče, prognozirao oporavak globalne ekonomije ove godine od posledica korona krize po stopi rasta od 5,6 posto u odnosu na decembarsku projekciju od 4,2, odsto, a za narednu godinu očekuje rast od 4,0 procenta.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud izjavio je danas da Rijad i Moskva žele fer cene nafte i da će nastaviti saradnju u okviru grupe OPEK+.

Saudijska Arabija se obavezala da će u februaru i martu dobrovoljno smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno iznad kvote previđene OPEK+ sporazumom, ali podaci dve kompanije koje prate izvoz nafte, nagoveštavaju da je pad isporuka iz ove kraljevine u februaru bio manji od najavljenog.

Cene nafte su i dalje pod pritiskom nekoliko udruženih faktora, uključujući to da vodeći uvoznici Kina i Indija crpu ovaj energent iz zaliha zbog trenutno visokih cena i usled očekianja da se na tržište ponovo vrate iranske isporuke, kažu analitičari.

Američke zalihe sirove nafte porasle su prošle nedelje, do 5. marta, za 12,8 miliona barela, navode izvori na tržištu, pozivajući se na podatke Američki instituta za naftu.

Zvanični podaci Uprave za energetske informacije (EIA) tek treba da budu objavljeni.

Izvor