Zaev: Balkan više nije tempirana bomba

“Ubeđen sam da i ona rešenja koja još nisu pronađena, da će se pronaći uz dijalog”, rekao je Zaev za N1 i dodao da ne misli da je dobra ideja o ujedinjenju Kosova i Albanije, već da je to zajednička budućnost svih država regiona u EU.

zoran, zaev

Zaev je kazao i da makedonski narod ima veliko poštovanje prema susednim narodima i njihovom rukovodstvu.

“I sa premijerom Ramom i predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić gradimo odlične odnose saradnje za unapređivanje svakog mogućeg apsekta u duhu četiri evropske slobode, za saradnju Srba, Albanaca, Makedonaca ovde na Balkanu”, dodao je on.

Srbija je donirala nekoliko hiljada vakcina Severnoj Makedoniji, a upitan da li je time završen period od pre četiri godine kada je pretio prekid diplomatskih odnosa dve zemlje, Zaev je odgovorio da su srpski i makedonski narod uvek bili bratski.

“Uvek su srpski i makedonski narod bili veliki prijatelji i braća, veći deo su pravoslavni hrišćani, imamo odličnu saradnju. U prošlosti smo imali određenih drama koje su se dešavale pri promeni vlasti sredinom 2017. godine, jer se u našoj zemlji odvijao proces velikog prisluškivanja ljudi“, rekao je Zaev i dodao da je odmah kada je preuzeo funkciju u novoj vladi sa Vučićem rešio problem i od tada imaju saradnju koja se stalno unapređuje.

On je dodao da su u Severnoj Makedoniji pre nekoliko meseci doneli odluke da ponovo vrate srpski jezik kao izborni od trećeg do šestog razreda i da je u pripremi da se to učini i u višim razredima.

„Poslednji čin bratske ljubavi koju je pokazao srpski narod da se donira više od 8.000 vakcina kada postoji nedostatak vakcina svuda u svetu i kada ih Srbija nema dovoljno, to je zaista ogroman čin prijateljstva koji ja i naš narod nećemo zaboraviti”, naglasio je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je rekao da neće biti problema za prolazak državljana Srbije kroz Makedoniju.

“Pronaćićemo najfleksibilnija rešenja da građani Srbije dolaze i prolaze kroz Severnu Makedoniju, a i da mi idemo u Srbiju”, kazao je Zaev.

Izvor