U susret javnoj raspravi o zakonu o istopolnim zajednicama (AUDIO)

“Nadam se da ću u Skupštini republike Srbije braniti, nakon javne rasprave, zakon o istopolnim zajednicama što bi moglo biti u maju mesecu ove godine” izjavila je za FoNet Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava” priznajući da su mnoge njegove odredbe daleko od onoga kako bi ih ona pisala.

prajd,, parada, ponosa

Ona je konstatovala da se zakoni prave kroz kulturu dijaloga i kompromisa a da toga kod nas nema.

“Postoji grupa ljudi, u celom svetu ih je oko 10 odsto stanovništva, koji ne mogu da koriste svoja ustavom zagarantovana prava i koji imaju pred sobom presudu Evropskog suda za ljudska prava kojom se pojedine zemlje članice nalažu da reše istopolnu zajednicu.

“To znači da morate da “izorete uslove da bi neki zakon mogao biti primenjen i to traje, i to ne samo koda nas” slikovito se sagovornica izrazila.

O predlogu Zakona sa predstavnikom “Prajda” Markom Mihailovićem je razgovarao za RNS Slobodan Šorak.

On kritikuje prethodni predlog nacrta Vladi Srbije i način na koji je to učinjeno, a da u njemu nisu učestvovali, kako predstavnici LGBT populacije tako ni civilne organizacije koje se bave tim temama već deset godina.

“Taj loš polazni model je izmenjen, na sreću i nakon mnogo pritisaka, Radna gripa na čelu sa Gordanom Ćomić, je prihvatila većinu primedaba i uvrstila ih u Nacrt.

“Važno je zbog slušalaca napomenuti da se ovim zakonom ne menja definicija braka kao zajednice muškarca i žene niti usvajanje dece u istopolnim zajednicama već se samo potvrđuju odnosi između istih polova koji već postoje” izjavio je Mihailović.

Ovim zakonom se regulišu određena prava poput, prava nasleđivanja, posete u bolnicama, donošenja medicinskih odluka i slična koja se tiču samo definisanja prava osoba unutar istopolne zajednice.

U priloge se govorilo i o izjavi patrijarha Porfirija vezano za istopolne odnose kao i uticaju premijerke Brnabić na afrimaciju tog dela stanovništva.

“Prihvatanje gej polulacije od većine je danas mnogo veće no što je bilo pre desetak godina. Stvari se ipak pozitivno odvijaju. Problem je, međutim, izraženiji u manjim sredinama” zaključio je Marko Mihailović.

Izvor