Katalonski poslanici najavili žalbu Evropskom sudu pravde

“Mi smo izgubili imunitet, ali Evropski parlament je izgubio još više, a posledično i evropska demokratija”, izjavio je Karles Pudždemon na konferenciji za novinare u Briselu i istovremeno zahvalio svim poslanicima koji su glasali protiv te odluke.

barselona rtv (2) jpg

U poneđeljak uveče tajnim glasanjem 404 evroposlanika glasala su za oduzimanje imuniteta Karlesu Pudždemonu, Antoniju Kominu i Karli Ponsati, dok je 247 bilo protiv, a 42 uzdržana, prenosi Hina.

Bivši predsednik katalonske vlade Pudždemon i dva člana njegove vlade, sproveli su 2017. referendum o samostalnosti Katalonije, a špansko državno tužilaštvo optužilo je njega i saradnike za neposlušnost i podsticanje na ustanak.

“Ovo je jasno politički progon protiv nas”, rekao je on.

Komin je kazao da brojnost poslanika koji su se protivili skidanju imuniteta govori o nepoverenju u špansko pravosuđe i dodao da EU ima problem sa demokratijom u Španiji.

Pudždemon, Komin i Poncati poručili su da se stavljaju na raspolaganje sudu u Belgiji, ali i da će se žaliti sudu EU u Luksemburgu na današnju odluku.

“Sigurna sam da je i među onima koji su danas glasali za skidanje našeg imuniteta, pod uticajem Španije, bilo puno onih koji su sumnjali u ispravnost te odluke. Biće u budućnosti prilike da isprave svoj stav, jer mi sada idemo na sud u Luksemburg sa čvrstim argumentima o povredi naših prava”, rekla je Ponsati.

Njih troje postali su poslanici u EP 2019. godine, a prethodno su Belgija i Škotska odbile da ih izruče Španiji.

Kako se navodi, oduzimanjem imuniteta neće biti automatski izručeni, nego će o tome odlučiti sud u Belgiji, jedino im bez imuniteta preti hapšenje ukoliko izađu iz Belgije, jer je Španija raspisala evropski nalog za hapšenje.

Izvor