U Srbiji se mesečno registruje oko 500 tona tekstilnog otpada

Poražavajuća slika u Srbiji, kada je reč o preradi tekstila. Ako nam je za utehu, globalno se manje od 1 odsto proizvedenog tekstila reciklira u novi i da skoro 90 procenata korišćene odeće u Evropi završi na deponijama ili u spalionicama. Stoga je Evropska komisija odlučila da u ovoj godini usvoji Strategiju za održivi tekstil. U Srbiji se koliko-toliko primenjuje Strategija, kojom je do 2024. godine predviđeno otvaranje regionalnih centara za upravljanje otpadom; prikupljanje, separacija i reciklaža. Za tekstilni otpad odabrana je Opština Bački Petrovac, što zbog činjenice da je prva u Vojvodini u primarnoj reciklaži, što zbog velikog proizvođača koji posluje u toj lokalnoj samoupravi.

sot garderoba jpg

“Mi smo u prvoj fazi i vezano je za najjednostovaniji vid reciklaže i taj centar bi trebalo da bude u Bačkom Petrovcu, već su napravljeni dogovori sa vlasnikom, logistička podrška je obezbeđena od strane lokalne samouprave, takođe Vlada na čelu sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine će pružiti podršku, a paralelno je planiran i pogon u Aleksincu”, kaže Arijan Avramov, Regionalna privredna komora Novi Sad.

Na području Južnobačkog okruga radi oko 150 privrednih društava u kojima je zaposleno 3000 radnika. Potrošačima su na usluzi kako njihovi, tako i proizvodi brojnih stranih proizvođača. Procene su da svako domaćinstvo u Srbiji ima u proseku oko 230 kg tekstila, počevši od garderobe, posteljine, zavesa i podnih obloga. Na osnovu tog podatka nameću se dva pitanja: racionalne potrošnje i adekvatnog zbrinjavanja otpada.

Posle akcije prikupljanja polovne garderobe prošle godine u saradnji sa Crvenim krstom Vojvodine, u Tržnom centru “Promenada” započeli su još jednu, “Priroda se zahvaljuje”.

Boris Stevović, Tržni centar “Promenada” ističe: “Mi smo to sproveli u dve faze ovog meseca, strateško pozicioniranje punktova za selektivno ovdajanje otpada i druga faza je primena sistema odvajanja otpada od hrane i smanjenje upotrebe plastične ambalaže u kafićima i restoranima unutar Tržnog centra „Promenada”.

Zbrinjavanje tekstilnog otpada je veliki imperativ pre svega za zakonodavca u nadi da će se koliko toliko ublažiti poražavajući podaci, a jedan od njih da se mesečno u Srbiji registruje oko 500 tona tekstilnog otpada. Tekstilna industrija je itekako prosperitetna, pa pored činjenice da smo u vrhu svetske proizvodnje čarapa, trebalo bi da budemo prepoznatljivi i po recklaži otpada, poštujući principe cirkularne ekonomije.

[embedded content]

Izvor