Kina zainteresovana za saradnju sa srpskim startapovima

Tri srpska startapa B-Fresh, ServerBytes i Glober pobednici su onlajn takmičenja “Serbia to China” i ogromnom kineskom tržištu ponudiće softvere i formulu za produžetak svežine namirnica.

fajnenšl, tajms, o, srbiji, dinamični, tehnološki, startapi, gladni, uspeha

Tim povodom Rondez kaže da se uvek interesovao za inovacije u Srbiji i “šta se tu dešava”, kao i da naša zemlja ima puno sjajnih naučnika i besprekornih IT inženjera.

Dodaje da se Nihub preko Privredne komore Srbije povezao sa najvažnijim institucijama u Srbiji u oblasti inovacija i započeo promociju srpskih startapova za potencijalne investitore.

“Moram reći da su sve kompanije veoma zanimljive i inovativne i definitivno je u pitanju mnogo veći nivo inovacija od onog što sam očekivao”, istakao je on govoreći o srpskom IT sektoru.

Rondez kaže da je do sada ima odlično iskustvo sa IT stručnjacima iz Srbije i izrazio zadovoljstvo što će te veze biti još veće.

“Kako je Kina zemlja sa 990 miliona korisnika Interneta sa jednom valutom, jednim jezikom i brzim usvajanjem inovacija, to pruža sjajnu priliku za ‘skaliranje’ novog inovativnog poslovanja, što pojedine zemlje već vrlo uspešno rade. Verujem da Srbija ima isti potencijal i da može postati isto tako uspešna i inovativna”.

Upitan da li postoji prostor za srpske startapove u gejming industriji na velikom kineskom tržištu, ističe da je ta industrija u Kini veoma jedinstvena, ali i zahtevna i složena.

Dodaje da iskorak srpskih stručnjaka u tu oblast nije nemoguć i da bi saradanja i u toj oblasti mogla da bude veoma plodna.

Objašnjava da je za inostrane kompanije koje žele saradnju u gejming industriji bolje da pristupe strateški i to B2B sastancima (Busines s-to-business) koji su prikladniji od B2C sastanaka (Busines s-to-consumer).

Rondez kaže da Nihub sarađuje sa kompanijama iz celog sveta koje Kinu vide kao šansu da unaprede poslovanje, kao i da se sve bave inovacijama.

Nihub pomaže rast startap firmi na tržištu, zbog čega i privlače mnoge kompanije iz Evrope i zemljama u razvoju, kao što je Brazil, dodao je on.

“Evropa je za nas glavno tržište, jer možemo da pronađemo puno kompanija sa snažnim tehnološkim inovacijama”.

Napominje da su firme iz Holandije dobar primer i da Nihub ima odličnu saradnju sa IT sektorom te zemlje.

Centar Nihub posebnu pažnju posvećuje razvoju veštačke inteligencije AI (Artificial intelligence) i Internetu inteligentnih uređaja IOT (Internet of Things – Internet stvari ili Internet inteligentnih uređaja), pametnim gradovima, pametnoj proizvodnji i drugoj industriji visoke tehnologije.

Upitan kada će predstavnici tri srpske startup kompanije B-Fresh, ServerBites i Glober, koji su pobedili na onlajn takmičenju posetiti Nihub, kaže da cilj nije samo poseta već da tu dobiju podršku kako bi uspešno započeli poslovanje u Kini.

Napomenuo je da se već rade pripreme i obezbeđuju resursi za dolazak tih startapova iz Srbije, kada to dozvoli epidemiološka situacija.

Na pitanje šta je najvažnije za uspeh startapova i kako se od poslovne ideje dolazi do komercijalnog proizvoda, kaže da pokretanje startapa nije lak posao, ali da, ipak, svako ko ponudi neku tehnološku prednost i bude uporan može da uspe.

Napominje da treba pronaći odgovarajuće tržište za proizvod, s obzirom da većina startapova propada jer nema potrebe za njihovim proizvodima. Zatim, važan je dobar tim, ali i dovoljno sredstava za vođenje posla.

“Počnite sa malim, mislite veliko”, poručuje Rondez.

Treba da testirate svoj proizvod na tržištu, savetuje sagovornik Tanjuga.

Takođe, važni su saveti drugih koji mogu pomoći, napominje Rondez i dodaje da se tu ne treba plašiti da će vam neko ukrasti ideju.

Upitan koja oblast inovacija ima najveći potencijal za uspeh na tržištu, kaže da će nove aplikacije u okviru 5G tehnologije i tog “ekosistema” imati veliki uticaj na tržište, sa velikim potencijalom za uspeh.

Internet je učinio da poslovanje postane “onlajn”, ali zato će 5G ponovo vratiti poslovanje da bude “oflajn”, ali uz nešto vrlo važno: podatke.

“Tehnologija sada o vama više zna od vas, a samim tim i tehnologija će poboljšati vaše korisničko iskustvo. Takve nove tehnologije imaće snažan uticaj na medicinski sektor, bezbednost, maloprodaju, mobilnost i drugo. Tehnologija 5G će dovesti do povezanosti ne samo sa vašim telefonom i računarom već i sa svim uređajima koji su oko vas. Novi materijal će se razviti kako bi se podaci uneli u gradsku infrastrukturu. To je ono što nazivamo AI + IoT, AIoT. Verujemo da sve treba transformisati u narednoj deceniji što će doneti mnogo novih poslovnih prilika”.

Kina predvodi ovaj trend i zato srpske kompanije moraju biti blizu ovog tržišta, poručio je Rondez.

Izvor