Evropa: U Mađarskoj novo pooštravanje mera; Grčka produžila zabranu ulaska putnicima iz okolnih zemalja; U Austriji se puni intenzivna nega

Cilj je da se lični susreti smanje na minimum.

koronavirus, covid, 19, austrija

Grčka počinje s otvaranjem ekonomije 22.marta, najpre radnje

Grčka vlada razmišlja o postepenom otvaranju ekonomije od 22. marta, a prvo bi trebalo da se otvore maloprodajne radnje, rekao je danas ministar finansija Hristos Staikuras.

“Naš osnovni plan je da uskoro ekonomija počne da radi normalno. Međutim, imamo i alternativne planove da ako zatreba uzimamo rezerve iz budžeta. Ovde smo da podržimo društvo kad zatreba. Međutim, što duže traje ova situacija opada nam kapacitet da pokrijemo gubitke”, rekao je Staikuras, a prenela agencija ANA.

On je rekao i da zatvarane maloprodajnih radnji ekonomiju košta između 200 i 500 miliona evra nedeljno.

“U prethodna dve nedelje lokdauna smo izgubili 1,2 miliona evra trošeći na smanjenje poreskih obaveza, od čega je otišlo 520 miliona na maloprodajne radnje. Totalna cena na mesečnom nivou je oko tri milijarde evra i oko 750 miliona samo od maloprodaje”, dodao je ministar.

U skladu sa novim merama zaštite, koje će biti na snazi dve nedelje, dakle do 22. marta, prodavnice će biti zatvorene. Izuzetak su prodavnice prehrambenih proizvoda, apoteke, benzinske pumpe, drogerije, prodavnice duvanskih proizvoda, prodavnice materijala i opreme neophodne za privredne, poljoprivredne i šumarske delatnosti, kao i prodavnice za prodaju hrane za životinje i stočnu hranu, pijace i proizvodne pijace.

Sve usluge će biti obustavljene, osim privatnih zdravstvenih usluga, socijalnih, finansijskih i poštanskih usluga i usluga za servis vozila. Zbog Dana žena, cvećare mogu ostati otvorene u ponedeljak, ali nakon toga i one moraju da se zatvore.

Austrijski ministar upozorio na opasnost “pandemije u pandemiji”

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober upozorio je danas, povodom rastućeg broja novozaraženih i sve više slučajeva oboljenja novim sojem, na opasnost “pandemije u pandemiji”.

Za samo par nedelja britanski soj postao je dominantni u Austriji, pošto je potisnuo dosadašnji soj koji je u petoj nedelji ove godine “držao” udeo od 61,5 odsto, a u osmoj nedelji “svega” 36,3 odsto.

Britanski soj u međuvremenu je uzrok oboljenja od korona virusa u 58,4 odsto slučaja u Austriji.

“Za Austriju dominantnost britanskog soja nije dobra vest. On je infektivniji nego osnovni virus, i to, u Austriji, za 23 odsto”, naglasio je on.

Anšober je istakao da je sada važno da se poštuju mere kako bi se, i pored dominantnosti britanskog soja, dobro prošlo kroz krizu do Uskrsa.

“Nakon Uskrsa će biti lakše, jer će zbog viših temperatura građani boraviti manje u zatvorenom prostoru, a i dostićiće se veća stopa vakcinisanosti stanovništva”, objasnio je on.

Francuska: Vakcinacija će možda biti obavezna za zdravstvene radnike

Francuska vlada je upozorila zdravstvene radnike da će možda vakcinacija za njih biti zakonski obavezujuća, nakon što je premijer Žan Kasteks otkrio da je svega 40 odsto medicinara vakcinisano, javio je Gardijan.

Portparol vlade Gabrijel Atal je apelovao na sve koji rade u zdravstvenom sektoru i imaju prioritet prilikom vakcinisanja, da to urade.

“U prethodnih godinu dana naši zdravstveni radnici su se ponašali kao heroji, ali broj vakcinisanih među njima je danas neprihvatljiv. Ukoliko ste zdravstveni radnik, bilo bi neodgovorno od vas da odbijete vakcinu”, rekao je Atal tokom pitanja čitalaca Le Parisijena.

Atal je rekao da će vlada pokušati principom štapa i šargarepe da apeluje na zdravstvene radnike da prime vakcinu, ali ukoliko ne uspeju na taj način, možda će vakcinacija biti zakonski obavezna za njih.

“Svi su zasukali rukave da nas izvedu iz ove epidemije. Sada treba da podignu rukave skroz do ramena kako bi bili vakcinisani”, poručio je Atal.

Atal je samo nastavio ono što je premijer Kasteks govorio prošlog četvrtka, kada je izjavio da medicinari imaju “obavezu prema sebi, porodicama i ljudima do kojih im je stalo” da se vakcinišu.

Le Parisijen je opisao Atalove komentare kao “delikatnu pretnju koja snažno udara”.

Grčka produžila zabranu ulaska putnicima iz okolnih zemalja

Grčka je danas produžila zabranu dolaska vazdušnim, kopnenim i morskim putem putnicima iz okolnih zemalja, a to pravilo važi i za putnike iz zemalja trećeg sveta, prenela je agencija MIA.

Prošle nedelje, Grčka je poostrila mere na graničnim prelazima Evzoni i Kakaviji na severu zemlje, prema Severnoj Makedoniji, odnosno Albaniji.

Carina radi kraće (od 7.00 do 17.00) i ograničen je broj ljudi koji dnevno može da uđe u zemlju na 400, a za njih je obavezan i četrnaestodnevni karantin.

Svako ko želi da uđe u Grčku mora da prođe brzi antigen test na kovid, uključujući i vozače kamiona.

Nove restriktivne mere su izazvale probleme, pa su grčki i makedonski vozači protestovali na Evzoniju u petak.

Turistima takođe nije dozvoljeno da uđu, ali mogu da dođu preko prelaza sa Bugarskom Promačonas, samo je potrebno da pokažu negativan PCR test urađen u prethodna 72 sata.

Ulazak se ne zabranjuje građanima članica EU, kao i građanima Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Tajlanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Rusije i Izraela.

Iz zabrane ulaska su izuzeti zdravstveni radnici, osobe koje imaju prebivalište u EU, članovi diplomatskih misija, diplomate, vozači kamiona, putnici koji su u tranzitu, studenti, pazitelji starijih osoba i osobe sa hendikepom i poljoprivredni sezonski radnici.

Oni mogu da uđu u Grčku, ali moraju da pokažu negativan PCR test.

Engleska: Od danas škole ponovo rade

Đaci su se danas vratili u školske klupe u Engleskoj prvi put od januara, u sklopu ublažavanja restriktivnih mera, a sve zahvaljujući masovnoj vakcinaciji protiv kovida, preneo je Gardijan.

Većina đaka je od početka godina od kuće pohađala nastavu, što je izazvalo glavobolju za roditelje i izazvalo zabrinutost o efikasnosti takvog učenja na daljinu, dodaje britanski list.

Đaci od pet do 11 godina su se vratili danas u škole, a sledeće nedelje će se vratiti deca uzrasta od 11 do 18 godina.

Učenici srednjih škola su zamoljeni da prve dve nedelje urade tri dobrovoljna testa – na licu mesta i kod kuće, a onda će dobiti testove da mogu kod kuće da proveravaju zdravstveno stanje na svake dve nedelje.

Ministarstvo zdravlja savetuje đake iz srednjih škola da nose zaštitne maske gde fizička distanca ne može biti održana, uključujući i u učionicama.

Međutim, od osnovaca se ne traži da nose maske, niti da rade testove.

Vlada najavljuje nova ograničenja u Italiji

U Italiji je više od 21.000 novozaraženih, još 207 osoba je preminulo od kovid-19, a procenat inficiranih u odnosu na broj testiranih je porastao na 7,6, izveštava agencija Ansa.

italija,, korona,, noćni, život

Posle skoro dvomesečne stagnacije, ponovo raste broj zarženih pacijenata na bolničkom lečenju, kojih je više od 20.000, a i broj kovid bolesnika u odeljenjima intenzivne nege takođe raste.

Mediji pišu o 23–o godišnjoj volonterki Crvenog krsta, koja je bila zdrava, nakon testiranja lečila se kod kuće kao asimptomatična, ali je njeno stanje naglo pogoršano do mere da je priključena na respiratore u bolnici u Firenci.

Najnovije antikovid mere vlade na snazi su tek 24 sata, ali zavničnici već najavljuju nova ograničenja jer se epidemiološka situacija pogoršva.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca tvrdi da će, sa epidemiološkog gledišta, ovaj mesec biti težak.

Vlada, ipak, za sada neće uvoditi karantin na celoj nacionalnoj teritoriji, jer je zaraza različito raširena u pojedinim regionima. Ali je, tvrdi ministar, već sigurno da će se proširiti u narednim danima broj takozvanih crvenih zona, područja gde je lokalna epidemiološka situacija teška a mere ograničenja blizu karantina.

U Austriji 1.910 novoobolelih, puni se intenzivna nega

U Austriji je u poslednja 24 sata registrovano 1.910 novozaraženih korona virusom, a istovremeno raste i broj kovid pacijenata u bolnicama.

Udruženje anesteziologa, reanimativne i intenzivne medicine izrazilo je danas zabrinutost zbog aktuelne situacije u jedinicama intenzivne nege.

U protekle dve nedelje porastao je broj pacijenata na odeljenjima intenzivne nege za više od 23 odsto.

Trenutno u Austriji ima 23.216 aktivno obolelih, od kojih je 1.522 hospitalizovano, a 331 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Broj umrlih porastao je za 19, na ukupno 8.732.

Od početka pandemije u Austriji je pozitivno na korona virus testirano 476.980 osoba, a izlečeno 445.032.

Kada je reč o vakcinaciji, do sada je sprovedeno 815.467 vakcinacija.

Izvor