Evropa: Anšober upozorava na opasnost “pandemije u pandemiji”, najavljena nova ograničenja u Italiji

Za samo par nedelja britanski soj postao je dominantni u Austriji, pošto je potisnuo dosadašnji soj koji je u petoj nedelji ove godine “držao” udeo od 61,5 odsto, a u osmoj nedelji “svega” 36,3 odsto.

koronavirus, covid, 19, austrija

Britanski soj u međuvremenu je uzrok oboljenja od korona virusa u 58,4 odsto slučaja u Austriji.

“Za Austriju dominantnost britanskog soja nije dobra vest. On je infektivniji nego osnovni virus, i to, u Austriji, za 23 odsto”, naglasio je on.

Anšober je istakao da je sada važno da se poštuju mere kako bi se, i pored dominantnosti britanskog soja, dobro prošlo kroz krizu do Uskrsa.

“Nakon Uskrsa će biti lakše, jer će zbog viših temperatura građani boraviti manje u zatvorenom prostoru, a i dostićiće se veća stopa vakcinisanosti stanovništva”, objasnio je on.

Vlada najavljuje nova ograničenja u Italiji

U Italiji je više od 21.000 novozaraženih, još 207 osoba je preminulo od kovid-19, a procenat inficiranih u odnosu na broj testiranih je porastao na 7,6, izveštava agencija Ansa.

Posle skoro dvomesečne stagnacije, ponovo raste broj zarženih pacijenata na bolničkom lečenju, kojih je više od 20.000, a i broj kovid bolesnika u odeljenjima intenzivne nege takođe raste.

Mediji pišu o 23–o godišnjoj volonterki Crvenog krsta, koja je bila zdrava, nakon testiranja lečila se kod kuće kao asimptomatična, ali je njeno stanje naglo pogoršano do mere da je priključena na respiratore u bolnici u Firenci.

Najnovije antikovid mere vlade na snazi su tek 24 sata, ali zavničnici već najavljuju nova ograničenja jer se epidemiološka situacija pogoršva.

Ministar za zdravstvo Roberto Speranca tvrdi da će, sa epidemiološkog gledišta, ovaj mesec biti težak.

Vlada, ipak, za sada neće uvoditi karantin na celoj nacionalnoj teritoriji, jer je zaraza različito raširena u pojedinim regionima. Ali je, tvrdi ministar, već sigurno da će se proširiti u narednim danima broj takozvanih crvenih zona, područja gde je lokalna epidemiološka situacija teška a mere ograničenja blizu karantina.

Izvor