Irački premijer proglasio Dan tolerancije zbog posete Pape

On je to objavio na Tviteru, ističući da time slavi razgovor dvojice verskih lidera i papinu posetu drevnom gardu Ur, dva događaja koje je nazvao istorijskim.

papa,, irak

Drugog dana istorijske posete Iraku, papa Franja je sa ajatolahom Ali al-Sie ukazano na značaj održivog suživota različitih verskih zstanijem održao sastanak u svetom gradu Nadžaf, na kojem jajednica.

Al-Sistani (90), koji retko održava sastanke, preneo je papi da verske vlasti imaju ulogu u zaštiti iračkih hrišćana i da treba da žive u miru i uživaju ista prava kao drugi Iračani, prenosi AP.

Vatikan je saopštio je da je papa zahvalio ajatolahu i šiitima zbog toga što su “podigli svoj glas u zaštitu najslabijih i najprogonjenijih” tokom perioda najvećeg nasilja u Iraku.

On je rekao da poruka Al-Sistanija o miru potvrđuje da je ljudski život svetinja i koliko je značajno jedinstvo iračkog naroda.

Nakon 55-minutnog sastanka sa Sistanijem, papa Franja se uputio ka ruševinama drevnog grada Ura, koji se smatra rodnim gradom Avrama, oca judaizma, hrišćanstva i islama.

Nakon toga, papa će se vratiti u Bagdad, gde će predvoditi misu u katedrali Svetog Josifa.

Izvor