Ulaganje u energetsku efikasnost potvrda dobre srpsko-nemačke saradnje

NOVI SAD –

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomas Šib i direktor JKP Novosadska Toplana Nenad Barac obišli su postrojenje daljinskog grejanja u toplotnom području toplana “Zapad”. Grad Novi Sad i JKP Novosadska toplana učestvovali su u Programu “Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 4”, koji je realizovan u sklopu nemačko-srpske ekonomske saradnje i finansiran iz kredita preko nemačke razvojne banke KfW, na osnovu trilateralnog ugovora između Republike Srbije, Grada Novog Sada i Novosadske toplane, sa 3 projekta ukupne vrednosti 10,6 miliona evra.

...

Projekat rekonstrukcije i proširenja toplane “Sever” realizovan je 2014. godine, 2015. je ostvaren projekat rekonstrukcije toplane “Istok”, sa izgradnjom novog cirkulacionog postrojenja, a u periodu 2015-2016. završen je projekat izgradnje kogeneracione elektrane “Zapad”.

vucevic, sib, toplana

“Ambasador Nemačke je više puta dolazio u Novi Sad i potvrdio kontinuitet naše dobre komunikacije. Ovde smo investirali u novu, bezbedniju tehnologiju koja doprinosi i samoodrživosti JKP Novosadska toplana. O značaju ovog ulaganja, od 6,3 miliona evra, najbolje govori činjenica da se isplatilo za samo 19 meseci i to kroz proizvodnju električne energije. Neposredna korist od ovog projekta za građane, ogleda se u tome što je četiri puta smanjivana cena grejanja u poslednje dve, tri godine. Ulažemo u nove tehnologije da bismo podigli energetsku efikasnost i smanjili gubitke”, naglasio je Vučević.

Prema rečima ambasadora Šiba, ovaj projekat, ali i predstojeće otvaranje novog pogona firme Kontinental u Novom Sadu, predstavljaju izraz odlične nemačko-srpske saradnje.

“Impresioniran sam projektom koji je realizovan u Novosadskoj toplani. Podržali smo njegovu realizaciju jer je cilj da Srbija uradi što više na putu ka Evropskoj uniji, a oblast energetske efikasnosti je važan deo tog puta. Ovo ulaganje omogućilo je smanjivanje gubitaka energije i doprinelo smanjivanju emisije ugljen-dioksida”, rekao je Šib.

[embedded content]

Izvor