Smanjen stepen upozorenja od cunamija na Novom Zelandu

VELINGTON –

Vlasti Novog Zelanda smanjile su stepen upozorenja za cunami koje je izdato nakon trećeg snažžnog potresa s epicentrom nedaleko od Kermadeka, ostrva u Tihom okeanu koji pripadaju ovoj zemlji, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je u pojedinim gradovima zavladala panika dok su stotine ljudi pokušavale da dođu do nekih viših mesta zbog upozorenja na cunami, ali su juče popodne vlasti saopštile da su najveći talasi prošli, a stanovnicima je rečeno da mogu da se vrate kućama, uz upozorenje da se drže podalje od plaža.

novi, zeland,

Vladina agencija za Geoložka istraživanja Južne Australije (GSSA) saopštila je da je otprilike 25 manjih potresa jačine 5,0 i viže registrovano nakon snažnog zemljotresa u blizini obala ostrva Kermadek, prenosi TASS.

Ranije je novozelandska Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama saopžtila da je treći zemljotres koji je pogodio to područje u petak ujutru bio jačine 8,1 stepena, a stanovnici nekih područja primili su hitna upozorenja na svoje telefone s pozivom da odmah napuste svoje domove dok su se oglašavale sirene za opasnost od cunamija.

Južnopacifički arhipelazi Nova Kaledonija i Vanuatu takođe su upozoreni da se pripreme za opasne talase.

Izvor