Selaković: Srbija želi da razvija odnose sa Iranom

Selaković je ocenio i da bi razmena poseta na visokom i najvišem nivou doprinela daljem jačanju političkog dijaloga i čvršćem povezivanju dve zemlje, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

srbija, iran

Naglasio je zahvalnost Srbije na doslednoj politici i principijelnom stavu Irana u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova i podršci koju pruža našoj zemlji u međunarodnim forumima po tom pitanju.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija želi da dalje razvija i proširuje svoje ekonomske odnose sa Iranom, što uključuje i povećanje trgovinske razmene.

“Srbija je spremna da sa Iranom ostvari što snažniju privrednu saradnju, koja bi na pravi način odražavala prijateljske odnose naših država i naroda”, poručio je Selaković.

Dodao je da bi bilo dobro reaktivirati i rad Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju.

Kao oblasti za saradnju istakao je farmaceutsku industriju, prehrambenu, automobilsku, građevinarstvo, rudarstvo i energetiku, zdravstvo, turizam i IT.

Selaković je čestitao Iranu na razvoju sopstvene vakcine i istakao spremnost Srbije da učestvuje u razmeni iskustava u borbi protiv virusa korona.

Takođe, ministar je napomenuo i dobru saradnju dve zemlje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta i s tim u vezi pozdravio inicijativu da se postavi bista Nikole Tesle u Teheranu, odnosno bista čuvenog iranskog pesnika Omara Hajama u Beogradu.

Izvor